Опасна болест ли е социализмът?

Корнелия Нинова поиска сметка за СПИН-откровенията на Антон Кутев

Корнелия Нинова поиска сметка за СПИН-откровенията на Антон Кутев

Люта публична разправия се завърза между двама изтъкнати членове на БСП в петък. След като секретарят по медийната политика в партията Антон Кутев разясни в интервю пред сайта "Всеки ден" в началото на седмицата, че социализмът е като СПИН, защото е нелечим и се предава по наследство или полов път, в петък бившият секретар на ИБ на партията Корнелия Нинова го призова да се извини и да си подаде оставката.

Точните думи на Кутев бяха: "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си".

На тях Нинова отговори в разпространена до медиите позиция:

"Колегата ми Антон Кутев сравни БСП със СПИН. Социализмът се предавал подобно на болестта, по наследство или по полов път. Нечувано и обидно. Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Според висш представител на ръководството на БСП, това е тежка болест. Който се докосне до нея, е обречен. Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот. Но ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават".

"Бойко Борисов превърна политиката в чалга. Довчера в БСП се възмущавахме от този факт, днес дадохме своя принос в опростачването", възмущава се още Нинова.

"Изненадана съм, че бюрото и Сергей (Станишев) мълчат. Поне бележка към Кутев, поне – разграничаване от подобно мнение ръководството би трябвало да направи. Вадя тези аргументи не само като мое лично впечатление от това изказване, а и от стотици обаждания, които получих от разгневени хора, които ме помолиха – да изразя тяхната позиция. Хора, както членове на БСП, така и симпатизанти, така и напълно странични”, продължи негодуванието си пред "Фокус" Нинова.

Кутев, разбира се, не ѝ остана длъжен.

"Корнелия е говорила, че БСП е била тежка болест; това са думи на Корнелия, не мои. Говорила е, че, който се докосне до нея, е обречен, това, пак казвам, са думи на Корнелия, а не мои. Говори, че ако не на смърт, членовете на БСП са обречени на мъчителен живот – това са думи на Корнелия, а не мои. Моите думи бяха с достатъчно самоирония и по повод на дъщеря ми”, заяви пред "Фокус" Кутев и мина в контраатака.

"Искам да припомня на Корнелия, а и на всички, за които конгресът все още не е приключил, че баща ми беше човек, за когото БСП и социализмът бяха кауза. Аз съм човек, за когото БСП и социализмът са кауза. Дъщеря ми е човек, за който БСП и социализмът са кауза. Моята дъщеря не учи в Съединените щати както прави синът на Корнелия. И не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да ѝ напомня реплики, които не мога да произнеса. Които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н", продължи Кутев.

"Изобщо – вътрешнопартийните проблеми не се решават по този начин. Реваншизмът в тях е вреден”, каза Кутев, намеквайки за вътрешнопартийните дразги и напрежения между привържениците на двата основни лагера - около лидера Станишев, към който принаделжи Кутев, и около Георги Първанов, към който се присъедини Нинова.

"Според мен – самоиронията и опитът за чувство за хумор (да приемем, че е бил неудачен) - са ясно видими в това мое интервю. Не мисля, че някой би могъл да тръгне да се обижда от това. Да, може да се спекулира с това, което съм казал, и пак казвам, че някои хора, за които конгресът очевидно не е приключил, точно това правят", продължи секретарят по медийната политика.

Самият Кутев не за първи път е обект на остри критики от страна на свои съпартийци за непремерени думи. Преди два месеца във Фейсбук Кутев написа, че последиците от земетресението за перничани не са най-големият проблем на България. Това откровение му струваше куп партийни неприятности.

Споделяне

Още по темата

Още от България