Корнелия Нинова продължи темата с "незаконните мигранти" в писмо до 12 европейски лидери

Корнелия Нинова продължи темата с "незаконните мигранти" в писмо до 12 европейски лидери

Ден след като лидерът на Атака Волен Сидеров обяви Корнелия Нинова за негов “ученичка”, председателката на БСП продължава уверено да върви по неговите стъпки.

След като тя предизвика дебат в парламента с премиера Бойко Борисов, по нейните думи “по подозрения”, че България ще приютява незаконни мигранти, в събота продължи темата и изпрати писмо до 12 европейски лидери.

Съобщението за писмото дойде от пресцентъра на левицата. В самия документ Нинова настоява преди предстоящия Европейски съвет, общият европейски подход за мигрантите да е следният - тези, които бягат от "кървавия конфликт в Сирия", да бъдат закриляни, както изискват и международните норми, но тези, които не са "бежанци", да бъдат разглеждани като "незаконни мигранти" и да бъдат връщани в страните по произход.

"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.", пише Нинова до лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила.

Според Нинова бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства.

В писмото си до евролидерите Нинова е оценила и предложението на Германия по въпроса на миграцията в ЕС - то било "неприемливо и неработещо". Става дума за идеята за подписване на двустранни споразумения между страните - финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти.

"Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”- предлага Корнелия Нинова.

"Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави” - завършва писмото си лидерката на БСП.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?