Корнелия Нинова с план срещу кризата с Covid-19

Корнелия Нинова, Снимка: Архив

Covid-19 кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната, написа във Фейсбук Корнелия Нинова и напомни, че БСП предупреждава за това от години.

"Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега", подчерта лидерът на БСП.

Нинова посочи четири конкретните стъпки за справяне с кризата.

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За ДДС на лекарствата", написа тя.

Ето и мерките в детайли:

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица – гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравнонеосигурените – държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му.

2. За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

3. За болниците: премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. За ДДС на лекарствата: трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9%. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане.

"Искам да благодаря на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които ни помогнаха да разработим този нов модел на здравеопазване и да се обърна към всички лидери на партии: сигурно ви е важно кой какъв рейтинг има, кой колко депутати ще вкара в следващото Народно събрание и какви коалиции са възможни. Но много по-важно е кой какво ще свърши в следващия парламент. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания", подчерта Нинова.

Споделяне

Още от България