Корнелия Нинова: Това е началото на края на ГЕРБ

Унизително е президент да се издига по метода на изключването, твърди лидерът на БСП

Корнелия Нинова

"Страшно унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването", коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова във Варна, където се провежда обучение на "Партията на европейските социалисти" и БСП.

"Изключи Томислав Дончев, защото има много качества и е необходим в Министерски съвет, изключи двамата кметове, защото имат много качества и трябва да управляват София и Бургас и остава най-малко нужното и най-малко значимото за партия ГЕРБ и за държавата - г-жа Цачева и г-н Манушев. До такава степен унизително и без значение кой е посоченият, че си обърка името на вицепрезидента, не го знаеше, вместо Манушев, каза, че издига г-н Милушев", заяви Нинова.

По нейни думи номинацията е началото на края на ГЕРБ, защото това е продължение на сегашната линия в президентската институция - "послушни хора, които ще изпълняват само една воля".

Според Нинова Борисов ясно е дал да се разбере, че ако бъде избрана тази двойка, тя не трябва и да си помисля да прави различна политика от тази на премиера и външния министър. "Тоест - ще слушат", коментира Нинова.

Тя посочи още, че победата на генерал Румен Радев и Илияна Йотова е видима оттук нататък.

"Г-жа Цачева в момента олицетворява законодателната власт като председател на Народното събрания. А парламентът е институцията с най-нисък рейтинг в България, защото и с нейно съдействие тя беше обезличена и беше превърната в изпълнителна воля на изпълнителната власт. Там нямаше дебати, нямаше сблъсък на тези, там имаше силово налагане на една теза и то на управляващите", посочи Нинова.

По думите ѝ тя един единствен път е видяла Цецка Цачева да проявява характер и тази проява продължила по-малко от осем часа.

"Беше по повод гласуването на политиката, финансирането на децата с увреждания. Г-жа Цачева подкрепи това наше предложение, г-н Борисов излезе публично и я смъмри, че по този начин му обърква сметките в бюджета. Тя обърна позицията и веднага гласува против децата с увреждания. Искаме ли такава президентска институция – без характер, без позиция, без отстояване на националния интерес - не искаме", каза лидерът на БСП.

"Нашата кампания ще бъде позитивна и ще предлагаме алтернативата, защото тяхната двойка представлява статуквото, нищо по-различно. Ще бъдат послушни и ще изпълняват всичко, което им се каже", е казала още лидерът на БСП.

Румен Радев: Цачева е Бойко Борисов с пола и очила

"Станахме свидетели на пореден унизителен скеч на автократ, който се държи като водещ на риалити шоу и пази съспенса докрай. Реч в стил "Държавата - това съм аз". Той дори не се сдържа да спомене и мен, което ясно показва кого ГЕРБ възприема като единствена опозиция. Иначе госпожа Цачева е проекция на господин Борисов, това е ясно на всички. Дори образно мога да кажа, че това е Борисов пола и очила. Но силата на ГЕРБ очевидно не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори. Тъй че ни чака тежка битка, може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор", коментира кандидатът на столетницата за президент Румен Радев, цитиран от БНР.

Трайчо Трайков: Десницата пропусна шанса си за общ кандидат

"Започваме да приличаме на левицата, която се явява разбита, с няколко кандидатури. ГЕРБ имаше възможност да прояви политическа мъдрост, но пропусна шанса си. Сега имаме още една кандидатура, чиито корени са в левицата. Аз очаквах заявените намерения, от гледна точка на една дясна кандидатура, да намерят логическа подкрепа от сестринските партии в "Европейската народна партия". Това не се случва, но така или иначе вече имаме още един конкурент", посочи кандидатът на "Реформаторския блок" Трайчо Трайков. По думите му е малко вероятно Цачева да спечели още на първи тур.

Красимир Каракачанов: Не подценявам Цачева

"Аз не бих подценявал госпожа Цачева, както биха го направили някои други, но на избори, като на избори. Нито една кандидатура не ни притеснява. изборите започват и аз съм убеден в това, че "Патриотичният фронт", "Атака", "Народният съюз" и всички онези патриотични парти и организации, които застават зад нашата кандидат-президентска двойка, имат силите да спечелят тези президентски избори", посочи кандидатът на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов.

Ивайло Калфин: Надявам се да нямаме отново послушен президент

"Призовавам Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция", заяви във видеообръщение в социалните мрежи кандидатът за държавен глава Ивайло Калфин.

"Аз мисля, че отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно. За мен е важно тази институция да бъде изпълнена със съдържание. Това минава през мажоритарен избор. Там не сяда партия и се надявам там да не седне още веднъж послушен президент. Там трябва да има личност, която да изпълни със съдържание институцията", коментира Калфин.

Татяна Дончева: Ще събера най-много гласове на балотаж

"Бойко Борисов в премиерската република посочва президента. Които смята, че не е хубаво посочен от Бойко Борисов човек да стане президент, да направят нужното това да не стане. Смятам, че до балотажа ГЕРБ ще има повече шансове да води в класирането, заради това, че управлява държавата, че има всички властови позиции, всички лостове за фалшификация. Но стигайки до балотажа, смятам, че сме в състояние най-леко от всички останали конкуренти да обърнем резултата", коментира пък лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, цитирана от БНР.

Радан Кънев: Посрещам кандидатурата на Цачева със сериозна загриженост

"Посрещам кандидатурата на г-жа Цачева със сериозна загриженост и чувство за отговорност." Това се казва в позиция на председателя на "Демократи за силна България" (ДСБ) Радан Кънев.

Той посочва, че е разтревожен и за отношението към десните избиратели, и за бъдещето на страната. "И не само защото доминиращата партия издига на практика ляв кандидат. А най-вече заради опасността да избираме между двама леви кандидати, еднакво безразлични към съдебната реформа, неподготвени за големите проблеми пред външната политика, неспособни да бъдат разумен и силен коректив на властите", смята Кънев.

Лидерът на ДСБ е на мнение, че националната сигурност изисква независим президент, който да е непримирим към корупцията, готов да предложи конституционни промени, да налага смело вето на лобистки закони и решения, установяващи поредни монополи. Международната криза налага личност, която знае езици, има опит във външната политика, чувства се уверен и независим в кръга на западните ни партньори, пише в позицията.

"И преди всичко - дясното значи свобода и отговорност. И днес - когато водещата партия предлага кандидат, който не отговаря на нито един критерий за държавен глава - отговорността на десницата и реформаторските сили е тройно по-голяма. И пред десните избиратели, и пред цялата нация", заявява Кънев.

Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?