Корнезов оглави комисията за промени в конституцията, Атака отказа участие

Корнезов оглави комисията за промени в конституцията, Атака отказа участие

Любен Корнезов от БСП оглави временната комисия за промени в конституцията, в която Атака отказа да има свой представител. Затова комисията има 18 вместо предвидените 19 члена.

В мотивите за отказа депутатът от Атака Павел Шопов обясни, че промените в конституцията се правят под външен натиск на ЕС и в комисията не участват по равен брой депутати от всички парламентарни групи, както настояваха преди седмица от дясната опозиция.

Според Атака по този начин участието опозицията става само формално.

В избраната комисия има 7 представители от левицата, четирима от НДСВ, трима от ДПС, един независим и по един от ОДС, ДСБ и БНС.

По настояване на НДСВ депутатите преразгледаха първоначалното си решение комисията да няма заместник-председатели и гласуваха заместници на Корнезов за бъдат Камелия Касабова от НДСВ, Лютви Местан от ДПС, Филип Димитров от ОДС и Екатерина Михайлова от ДСБ.

Освен председателя Любен Корнезов, от Коалиция за България в комисията  участват Александър Арабаджиев, Георги Близнашки, Георги Юруков, Мая Манолова, Татяна Дончева и Янаки Стоилов.

НДСВ е представлявано от Камелия Касабова, Анелия Мингова, Огнян Герджиков и Борислав Ралчев.

ДПС излъчва Лютви Местан, Христо Бисеров и Ремзи Осман.

От БНС представител е Борислав Българинов. Независим представител е Марио Тагарински от Демократическата партия.

Любен Корнезов изрази очакване решенията в комисията да се вземат с консенсус. По думите му дълг на комисията и парламента е да приемат промените до средата на март, преди доклада на Европейската комисия. Вероятно ще се правят предложения за разширяване на тези промени около правомощията на президента и относно имунитета на депутатите, каза още Корнезов. Той изрази личното си мнение, че на този етап не трябва да се ограничават или разширяват правомощията на държавния глава.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?