Корнезов: При гласуването на ветото в НС може да се получи процедурен пинг-понг

Любен Корнезов. Сн. БГНЕС

Има много подводни камъни в предстоящото гласуване на президентското вето върху актуализацията на бюджета, коментира бившият дългогодишен депутат от БСП и зам.-председател на парламента проф. Любен Корнезов. Първият подводен камък е кворумът, каза той в четвъртък пред БНР.

"За да се открие заседанието, трябва да има 121 народни представители. Ще трябва да има регистрация и от други партии. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ може и да не се регистрира. Зависи от поведението на "Атака". Но най-вероятно кворум ще има. Второ, какво е ветото на президента? Той го наложи не върху целия закон. Това има значение, защото има различни процедури. За да се отхвърли ветото, е необходимо да са гласували минимум 121 народни представители. Ако то бъде преодоляно, президентът е длъжен да издаде указ. Но, ако НС не събере 121 гласа против ветото, се преминава към второ гласуване, т.е. целият закон, заедно с оспорените текстове, отива първо в Комисията по бюджет. Практически тя ще пренапише закона и тогава да се внесе пак в залата и тогава президентът пак има право на вето. Няма такъв случай досега. Не препоръчвам на никого да продължи тази война. От икономическа гледна точка не е толкова фатална тази актуализация. Но явно има много политика в този специфичен закон. Може да се получи процедурен пинг-понг", каза проф. Корнезов.

Според него председателят на НС Михаил Миков е допуснал грешка, като се е съобразил с предложението на ГЕРБ за извънредно заседание на парламента за ветото през тази седмица, а не 30 август, както предварително съобщи.

"Г-н Миков първи заяви, че насочва извънредно заседание на 30-и август, след това постъпи предложение от ГЕРБ за извънредно заседание пак по ветото на президента. Г-н Миков изостави своето решение и премина към предложението на ГЕРБ", каза проф. Корнезов, който смята това за грешка на парламентарния шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?