Коронакризата ще свие с 40% международните инвестиции

Коронакризата ще свие с 40% международните инвестиции

Развиващите се страни ще бъдат най-засегнати от очаквания спад на международните инвестиции с 40 процента тази година заради кризата с коронавируса. Това сочи разпространена във вторник прогноза на ООН, цитирана от ДПА.

Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД - UNCTAD) в Женева очаква преките чуждестранни инвестиции да спаднат под 1 трилион долара за първи път от 2005 година спрямо 1.54 трилиона долара миналата година. Очакванията са, че инвестициите ще намалеят с още 5 до 10 процента догодина, преди да започнат да се възстановяват през 2022 година.

Развиващите се страни най-вероятно ще отчетат най-голям спад на преките чуждестранни инвестиции, тъй като имат склонност да разчитат на пари от чужбина за производството и добива на суровини, посочва инвестиционният експерт от ЮНКТАД Джеймс Зан.

Най-големите 5000 международни компании в света, които представляват по-голямата част от световните чуждестранни инвестиции, понижиха очакванията си за печалбата тази година средно с 40 процента.

През първите месеци на 2020 година ЮНКТАД отчете спад от 50 процента на годишна основа на трансграничните сливания и придобивания.

ЮНКТАД, която служи като изследователски център за търговия и развитие, коментира, че кризата с коронавируса ще ускори тенденциите към икономически национализъм и автоматизирано производство, тъй като правителствата и компаниите се опитват да се предпазят от бъдещи сътресения.

Освен това се очаква компаниите да създадат по-къси и по-устойчиви стойностни вериги, които включват по-малко производствени стъпки и по-малко страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес