Коронакризата удари охлювната индустрия на Украйна

Юлия Корецка показва отглежданите във фермата охлюви

Коронавирусната пандемия нанесе удар по фермите за отглеждане на ядливи охлюви в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА в неделя.

Заради затварянето на ресторанти, изолацията и карантината в редица страни в ЕС, складовете на украинските производители останаха пълни с каси с охлюви, подготвени за изпращане в съюза. Епидемията рискува да прекъсне една верига на доставки, която беше в пълна експанзия в Украйна, една от най-бедните страни в Европа.

Първенец в отглеждане на охлюви за износ е стопанството във Войнивка. То се ръководи от Юлия Корецка. Тя го е открила през 2015 г., като първоначално е внесла 500 килограма охлюви от съседна Полша. За пет години фермата е започнала да произвежда по 50 тона охлюви, а нейният пример е бил последван и от други и днес в страната има около 400 ферми. Тяхната продукция е почти изцяло за износ за ЕС, по-специално за Испания и Италия. Този успех се дължи на голямото търсене заради по-приемливата цена на охлювите, около 10 процента по-ниска от тази на техните полски конкуренти.

През настоящата година трябвало да бъдат произведени 1000 тона охлюви. Пандемията обаче се намеси.

Съсобственикът на фермата на Юлия Корецка - Серхий Данилейко, имал намерение да започне тази година износ към Китай, но коронавирусната криза обърка плановете му. Той казва, че досега загубите му възлизат на 55 000 евро.

Фермерите очакват с безпокойство есента, опасявайки се от втора вълна на вируса и от нови мерки за изолация. Техните хладилници са препълнени и производителите обмислят и да започнат да пускат в продажба продукцията си в самата Украйна. Това засега е трудна мисия, тъй като за украинците, известни с предпочитанието си към сланинката, охлювите си остават прекалено екзотично удоволствие.

Но някои ресторанти започват да ги предлагат и вече пораждат интерес. Така например френски ресторант в Киев ги е включил в менюто си и клиентите имат възможност по този начин да "усетят вкуса на Европа", въпреки че границите са затворени. "Нашите сънародници не могат да пътуват заради затварянето на границите, но те пътуват чрез нашия ресторант", казва Анна Милер, ръководителка на заведението.

Популярни стават и полуготовите продукти с охлюви, като замразени банички или хамбургери с охлюви.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?