Коронаваксината на "Пфайзър" може да се казва Covuity

Коронаваксината на "Пфайзър" може да се казва Covuity

Ваксината срещу коронавирус на американската компания "Пфейзър" (Pfizer) и германския ѝ партньор "Бионтех" (BioNТech), която успешно премина третата фаза на изтипания, може да бъде наречена Covuity, съобщи британският вестник "Дейли Телегроф", която е проучила заявките на компаниите за регистрация на търговска марка в Евросъюза и в САЩ.

Заявката за названието Covuity е била подадена в компетентните органи на ЕС на 30 май и е била одобрена в началото на ноември. Същото заявка е била внесена на 1 юни и в САЩ, на разрешение все още не е получено. Изданието отбелязва, че двете компании вече са регистрирали домейн covuity.com.

По информация на вестника другите възможни наименования на ваксината срещу коронавирус са Rnaxcovi, Kovimerna и Comirnaty. Те също са в процедура на регистрация на търговска марка.

Разработчиците на препарата сериозно подхождат към избора на име на ваксината с идеята в условията на пандемията то да стане нарицателно.

На 9 ноември "Пфайзър" и "Бионтех" публикуваха междинни резултати от третата фаза на изпитанието на ваксината си BNT162b2. Според тези данни рискът за зараза от коронавирус при прием на препарата намалява с над 90 на сто. Двете компании планират да подадат заявка за регистрация на ваксината в Агенцията по храните и лекарствата на САЩ следващата седмица. Плановете са до края на 2020 г. да бъдат произведени до 50 млн. дози ваксина и до 1.3 млрд. дози през 2021 г.

По информация на Световната здравна огранизация в момента в света се работи по около 170 проекта за разработка на ваксина срещу коронавирус. Русия вече регистрира своята ваксина, която получи наименованието "Спутник V".

Споделяне

Още от Коронавирус