Коронаваксината на "Пфайзър" може да се казва Covuity

Коронаваксината на "Пфайзър" може да се казва Covuity

Ваксината срещу коронавирус на американската компания "Пфейзър" (Pfizer) и германския ѝ партньор "Бионтех" (BioNТech), която успешно премина третата фаза на изтипания, може да бъде наречена Covuity, съобщи британският вестник "Дейли Телегроф", която е проучила заявките на компаниите за регистрация на търговска марка в Евросъюза и в САЩ.

Заявката за названието Covuity е била подадена в компетентните органи на ЕС на 30 май и е била одобрена в началото на ноември. Същото заявка е била внесена на 1 юни и в САЩ, на разрешение все още не е получено. Изданието отбелязва, че двете компании вече са регистрирали домейн covuity.com.

По информация на вестника другите възможни наименования на ваксината срещу коронавирус са Rnaxcovi, Kovimerna и Comirnaty. Те също са в процедура на регистрация на търговска марка.

Разработчиците на препарата сериозно подхождат към избора на име на ваксината с идеята в условията на пандемията то да стане нарицателно.

На 9 ноември "Пфайзър" и "Бионтех" публикуваха междинни резултати от третата фаза на изпитанието на ваксината си BNT162b2. Според тези данни рискът за зараза от коронавирус при прием на препарата намалява с над 90 на сто. Двете компании планират да подадат заявка за регистрация на ваксината в Агенцията по храните и лекарствата на САЩ следващата седмица. Плановете са до края на 2020 г. да бъдат произведени до 50 млн. дози ваксина и до 1.3 млрд. дози през 2021 г.

По информация на Световната здравна огранизация в момента в света се работи по около 170 проекта за разработка на ваксина срещу коронавирус. Русия вече регистрира своята ваксина, която получи наименованието "Спутник V".

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?