Коронавирус: ЕС няма да допуска граждани на САЩ, Бразилия и Русия

Някои европейски страни връщат някои предпазни мерки

Коронавирус: ЕС няма да допуска граждани на САЩ, Бразилия и Русия

Европейският съюз възнамерява да не допуска на територията си граждани на САЩ, когато отвори границите си за трети страни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Американският всекидневник цитира два списъка със страни, чиито граждани ще имат право да пътуват в Европа и които са в процес на договаряне между членките на ЕС, отбеляза Франс прес. Американците засега са изключени от двата списъка, заедно с гражданите на Бразилия и Русия.

За последното денонощие в САЩ са установени над 32 000 нови инфекции и близо 800 нови смъртни случая, показват данни на университета Джонс Хопкинс. В някои бивши огнища на епидемията като Ню Йорк ситуацията се подобрява, но в някои южни и западни щати има значителен ръст на новите случаи. Тексас регистрира вчера 5000 инфекции - рекорд от началото на пандемията - което накара губернатора републиканец Грег Абът да призове жителите на щата да си стоят по домовете.

Връщане на мерките

Същевременно европейски страни налагат отново предпазни мерки срещу коронавируса след повторната му поява. Няколко държави последваха примера на Германия, която възстанови рестрикциите в окръзите Гютерсло и Варендорф, пише френският в. "Либерасион".

Страната беше относително пощадена от пандемията от Covid-19, но Берлин се опасява от повторната поява на болестта, причинявана от новия коронавирус. Причината е в откриването на огнище на зараза в кланица на "Тьонис", представяна като най-голямата в Европа, с 6700 служители, повечето от които са българи и румънци, живеещи в пренаселени жилища - нещо, което допринася за разпространението на коронавируса.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 587 до 191 449, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. В страната са починали още 19 болни от Covid-19. С това общият брой на смъртните случаи в Германия на хора, имащи причиняваното от новия коронавирус заболяване, достигна 8914.

В още една кланица в Германия на концерна Пе Ха Ве (PHW) в град Вилдесхаузен, провинция Долна Саксония, вчера бе открито огнище на заразяване с коронавирус. От близо 50 тествани работници на кланицата 23 са дали положителни проби за коронавирус. Ръководството на концерна разпореди да бъдат тествани всички повече от 1100 работници в кланицата.

В два окръга - Гютерсло и Варендорф, вчера бяха взети карантинни мерки, след като в кланицата на "Тьонис" в град Реда-Виденбрюк 1500 души се заразиха с коронавируса. Властите взеха решение да въведат до 30 юни ограничения за социални контакти, да затворят кината, музеите, изложбите, галериите, спортните зали и мемориалните комплекси. Ресторантите остават отворени, но могат да се посещават само от членове на едно домакинство.

Германия не е изолиран случай, отбелязва френският "Либерасион", като дава пример с наложените от Португалия ограничителни мерки в района на Лисабон, които влязоха в сила вчера.

Събиранията на повече от 10 човека отново са забранени, магазините и кафенетата затвориха врати, въпреки че с 1500 починали от коронавируса до момента страната беше давана за пример за справяне с болестта в Западна Европа.

Разбира се, в други страни от Европа епидемията се движи в обратната посока.

Италия съобщи снощи за 122 нови случая на заразяване с коронавирус, което е най-малкият брой от началните дни на епидемията в края на февруари, предаде ДПА.

Италия установи първия случай на предаване на вируса на местна почва на 20 февруари. На 26 февруари в страната бяха регистрирани 76 нови заразявания, на следващия ден броят им скочи на 252, а до края на март разпространението на вируса достигна значителни размери.

По данни на службата за гражданска защита към момента общият брой на заразените е 238 833, а на смъртните случаи - 34 675. Регистрирани са 18 нови смъртни случая, което е най-малкият дневен брой от 2 март.

Активните случаи на коронавирус са намалели от вчера с повече от 1000 и сега са 19 573. На 19 април техният брой достигна пик от над 108 000.

Различното ниво на епидемията в различни части на континента, кара някои страни да бъдат крайна предпазливи. Финландия, например, обяви планове да отмени от 13 юли 14-дневната карантина за туристи от някои европейски страни. Това обаче ще се отнася само за страни, в които инфекциите с коронавирус не надвишават осем случая на 100 000 души за период от две седмици, каза министърката на вътрешните работи Мария Охисало.

Въз основа на данните за разпространение на коронавируса от вчера, облекченият режим ще се отнася за Италия, Германия, Австрия, Гърция, Швейцария, Словакия, Словения, Унгария, Лихтенщайн, Хърватия, Кипър и Ирландия, посочи правителството.

Окончателният списък със страните ще бъде изготвен, когато наближи 13 юли. Сега Финландия допуска само свързани с работа пътувания.

Австрия издаде предупреждение гражданите ѝ да не пътуват в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, след установено огнище на коронавирус в кланица там, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц. Стъпката поставя германската провинция в същата категория като италианската област Ломбардия, епицентър на коронавируса в Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?