Коронавирусът е накарал германците да станат по-критични към САЩ

Канцлерът Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

От началото на разпространението на заразата от коронавирус германците вече не се отнасят толкова положително към САЩ, докато отношението им към Китай се подобрява, сочат резултатите от допитване, цитирани от Ройтерс.

В допитването с участието на 1000 германци, осъществено от "Кантар публик" за фондация "Кьорбер", 73 процента от анкетираните са съобщили, че мнението им за САЩ се е влошило във връзка с настоящата здравна криза.

Само за 36 на сто от анкетираните отношението към Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса, е станало по-негативно в резултат на пандемията.

Все пак, 71 процента подкрепят гледището, че Китай би трябвало да действа с по-голяма прозрачност при управлението на кризата, за да забави разпространението на епидемията.

Промяната в нагласите означава, че само 37 на сто от германците все още се обявяват за по-тесни връзки със САЩ, рязък спад от 50-те процента в допитване от септември 2019 г.

При предишното допитване за по-тесни връзки с Китай са били 24 на сто от анкетираните.

Скептицизмът на германците към САЩ расте, това е тревожна тенденция, която трябва да даде храна за размисъл на хората, които взимат политически решения от двете страни на Атлантика, каза Нора Мюлер - експерт по международни отношения във фондация "Кьорбер".

Споделяне

Още от Коронавирус