Коронавирусът е засегнал над 1700 медици, а шестима са починали

Нарастват опасенията от неподозирана циркулация на болестта в Азия и Африка

Коронавирусът е засегнал над 1700 медици, а шестима са починали

Нови 121 смъртни случая от коронавируса бяха регистрирани в Китай, с което броят на жертвите достигна 1380, а заразените надхвърлят 63 800 души. Оздравелите са 6700. Последните данни от епицентъра Хубей са за 116 смъртни случая и 4 823 нови случая. Това е по-малко увеличение от предния ден, когато имаше скок с 240 нови смъртни случая и близо 15 000 нови заразени, съобщи BBC.

Случаите на заболяването не нарастват драстично извън Китай, въпреки скока в провинция Хубей след въвеждането на новия диагностичен метод, обяви Световната здравна организация (СЗО). Освен това, според организацията, няма значителни промени в модела на смъртността и тежестта на заболяването.

Единственото изключение е круизен лайнер, акостирал в Япония, където бяха съобщени 44 нови случая, с което достигнаха 219. На борда на "Даймънд принсес" се намират 3600 души от 50 страни.

Извън Китай досега има два смъртни случая и 447 заразени в 24 страни.

Над 1700 заразени медици, от които шестима са починали

Според нови данни на китайското правителство от началото на епидемията над 1700 медици са се заразили, а общо шестима от тях са починали. Преди седмица почина лекар, който се беше опитал да предупреди властите в самото начало на епидемията, но беше порицан от полицията за разпространяване на "слухове". Смъртта му предизвика гневни реакции в социалните мрежи.

Сега властите признаха за още пет смъртни случая. "В 24:00 на 11 февруари в страната бяха потвърдени 1716 случая на заразяване сред медицинския персонал", заяви Цзън Исин, заместник-председател на Националната здравна комисия. "За съжаление, шестима от тях починаха", обяви той на пресконференция.

Повечето от тези случаи на зараза -общо 1102 - са в град Ухан, откъдето тръгна епидемията от предизвикващия пневмония коронавирус. Тежко засегнати са също лекарите и медицинските сестри в други части на провинция Хубей, където са установени 400 случая.

Поради притока на пациенти в болниците в Хубей и недостига на средства за защита (маски, очила, ръкавици), част от медицинския персонал е изложен на опасност от заразяване с коронавируса. Общо в континентален Китай са отбелязани 63 851 случая на зараза, от които 1380 са довели до смърт, показват последните данни, обявени днес от Националната здравна комисия.

Китай е похарчил близо 6 млрд. долара срещу болестта

Китайските власти са похарчили досега 41 милиарда юана (близо 5.87 милиарда долара) за борба с новия коронавирус и планират да удвоят средствата, които да достигнат 80.55 милиарда юана (11.53 милиарда долара). Това съобщи днес Оу Вънхан, помощник на китайския финансов министър.

Само за покупка на медицинска апаратура, средства за защита и дезинфекция и подобряване на условията за работа на медиците вече са похарчени близо 25.94 милиарда юана (към 3,41 милиарда долара). Финансовите органи на всички нива са получили нареждане да отделят приоритетно внимание на здравеопазването и мерките в защита на живота на населението, каза той.

Медицинските специалисти, работещи на предната линия в борбата с коронавируса, получават 200 или 300 юана на ден (28.7 или 43 долара) допълнително според степента на риска. Тези разходи се покриват изцяло от държавния бюджет и няма да се облагат с данък върху доходите, посочи служителят.

Нарастват опасенията от неподозирана циркулация на вируса в Азия и Африка

Въпреки ограниченото засега разпространение на болестта извън Китай, учени предупреждават, че може да има неоткрити случаи на болестта в някои държави с висок риск от епидемия, които отчитат по-малко или липса на заразени. Притеснителен е рискът от неизвестни и недокладвани случаи на заболяването в страни с по-слаби здравни системи като тези в Югоизточна Азия и Африка, пише сп. "Нейчър". Въпреки че все още не са съобщени случаи в Африка, някои страни там, като Нигерия, са изложени на повишен риск поради силните си бизнес връзки с Китай. Опасенията от разпространение на болестта към държави с лошо здравеопазване и възможности да реагират беше и в основата на обявеното в края на януари от СЗО международно извънредно положение заради вируса.

Учените са използвали полетни данни, за да създадат модели на възможното разпространение на вируса по целия свят.

Възможността за недекларирани случаи е особено загрижена в страни с по-слаби системи на здравеопазване, като тези в Югоизточна Азия и Африка, които бързо биха могли да бъдат преодолени от местно огнище, казват експертите. Въпреки че все още не са съобщени случаи в Африка, някои страни там, като Нигерия, са изложени на особен риск поради силните си бизнес връзки с Китай.

Изследователите използват полетни данни, за да създадат модели на възможното разпространение на вируса по целия свят. Един от моделите идентифицира 30 държави и региони, изложени на риск от внос на коронавируса въз основа на големия брой полети от епицентъра на заразата Ухан и от други градове в Китай с много пътници от Ухан. Моделът използва данни за полетите от февруари 2018 година. Тайланд е най-изложената страна, според проучването. Засега там има съобщения за 33 души с инфекцията, от които 23 са били в Китай. Но Шенджи Лай, епидемиолог от университета в Саутхемптън, Великобритания, и съавтор на проучването, казва, че според изчисленията Тайланд вероятно е внесъл 207 случая за 2 седмици преди пътуването в и извън Ухан да е било ограничено. Засега Индонезия не е отчела нито един случай и въпреки това страната е популярна дестинация за китайските туристи и е възможно да е внесла 29 случая. Няколко други страни, включително Малайзия, Виетнам, Камбоджа и Австралия, също са съобщили за по-малко случаи, отколкото прогнозира моделът.

Друг модел, който специално разглежда риска от разпространение на коронавируса в Африка, е установил, че Египет, Алжир и ЮАР са африканските държави, които са най-изложени на риск. Анализът е базиран на полети до Африка от китайски градове, които са съобщили за инфекции, но той изключва градовете в провинция Хубей, където се намира Ухан, заради карантината, която ограничи пътуването от много градове там от края на януари. Но според изследователката Витория Колиза от Института по епидемиология и обществено здраве в Париж тези три страни имат капацитета да реагират ефективно на епидемия. 

Колиза и нейните колеги са най-загрижени за седем африкански държави, които имат умерен риск от внос на вируса, но чиито слаби системи на здравеопазване, нисък икономически статус или нестабилна политическа ситуация ги правят силно уязвими. Това са Нигерия, Етиопия, Судан, Ангола, Танзания, Гана и Кения.

Евакуират хора от засегнатия круизен кораб

Първата група от хора на възраст над 80 години, за които е установено, че не са носители на новия коронавирус, напусна криузния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина край бреговете на Япония на пристанището Йокохама.

Възрастните хора ще бъдат настанени в специално пригодено за целта общежитие на едно от местните висши учебни заведения. За момента няма данни колко точно хора са били евакуирани от круизния кораб, но по-рано се съобщаваше, че в първата група ще е от 10 души над 80-годишна възраст. Общо на кораба има повече от 200 души от тази възрастова група, а близо 80 процента от пасажерите са над 60-годишна възраст.

На борда на "Даймънд принсес" се намират 3600 души от 50 страни. Общият брой на заразените в момента е 219 души, включително един работил там служител на карантинната служба.  

Споделяне

Още от Свят