Коронавирусът: Колко трябва да сме притеснени?

Пазарът за морска храна в Ухан, от който е тръгнала заразата.

Непознатият досега на науката нов китайски вирус, който тръгна от град Ухан през декември, взе 17 жертви и има стотици потвърдени случаи, като броят им постоянно нараства. Появата на нов вирус, водещ до пневмония, винаги е притеснителен и здравните власти по света са с повишено внимание.

Но дали това е краткотрайно огнище, което скоро ще отшуми или е първият признак за нещо далеч по-опасно? Колко тежки са симптомите, как се е прехвърлил върху хората, колко бързо се разпространява и колко е смъртоносен - BBC опитва да отговори на някои от въпросите, които всички си задават за новия вирус.

Какъв е новият вирус?

Здравните власти в Китай досега потвърдиха, че става въпрос за коронавирус. Това е голямо семейство от вируси, но само шест (с новия седем) е известно, че заразяват хората. Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС, а на англ. SARS), причинен от коронавирус, уби 774 от 8 098 инфектирани от огнище в Китай през 2002 г.

"Има силна памет за острия респираторен синдром, което поражда много страх, но ние сме много по-подготвени да се справим с тези болести", казва д-р Джози Голдинг, от Уелкъм Тръст (Wellcome Trust).

Колко тежки са симптомите?

Изглежда, че вирусът започва с треска, последвана от суха кашлица и след една седмица води до задух и някои пациенти се нуждаят от болнично лечение.

Но повечето познания за болестта се основават на тежките случаи, които се оказват в болница. Не е известно колко леки или дори безсимптомни случаи има навън.

Самото семейство на коронавирусите може да причини симптоми, вариращи от лека настинка до такива, причиняващи смърт.

"Когато видим нов коронавирус, искаме да знаем колко тежки са симптомите. В случая симптомите са на нещо по-сериозно от настинка и това е притеснително, но не са толкова тежки, колкото на ТОРС", казва проф. Марк Уулхаус от Единбургския университет.

Световната здравна организация (СЗО) все още обмисля дали да обяви международна спешна ситуация, както направи при свинския грип и ебола.

Колко смъртоносен е новият вирус?

Известно е, че 17 души са умрели от вируса - малко над 3% от известните случаи.

Но изглежда, че на инфекцията ѝ отнема известно време да доведе до фатални усложнения и да убие, така че някои от вече заразените все още могат да умрат.

Не е ясно и колко са неизвестните случаи на болестта.

Откъде идва?

Нови вируси се откриват непрекъснато. Те преминават от един вид, където са били незабелязани, върху хора.

"Ако мислим за огнища в миналото и това е нов коронавирус, той би идвал от място с животни", казва проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам.

ТОРС тръгна от прилепи и след това зарази циветки, които от своя страна са го предали на хора.

А респираторният синдром на Близкия изток, който уби 858 от 2494 регистрирани случая от появата му през 2012 г., редовно прескача върху хора от едногърби камили.

Кое животно е приносител?

След откриването на животинското огнище, справянето с проблема става много по-лесно.

Случаите на новия вирус са свързани с пазара за търговия на едро с морски дарове в Ухан.

Някои морски бозайници могат да носят коронавируси (като кита Белуга). На пазара се продават обаче и живи диви животни, включително пилета, прилепи, зайци, змии, които е по-вероятно да са източник на заразата.

Защо Китай?

Проф. Улхаус казва, че това е заради големия брой и гъстота на населението и близкия контакт с животни, които са приносители на вируси.

"Никой не е изненадан, че следващото огнище е в Китай или в тази част на света", казва той.

Колко лесно се разпространява сред хората?

В началото на епидемията китайските власти заявиха, че вирусът не се разпространява между хората, но сега са установени такива случаи.

"Кристално ясно е, че има предаване от човек на човек", казва проф. Питър Хорби от Оксфордския университет.

"Критичният въпрос е колко лесно предаваемо е и ще бъде ли устойчиво?"

ТОРС се разпространява между хората, но Респираторният синдром на Близкия изток се предава доста трудно и изисква близък контакт.

Новият вирус заразява белите дробове, така че кашлицата и кихането са вероятен път на предаване.

Също така е важно да се разбере дали някои хора са по-уязвими от инфекцията или има по-голяма вероятност да предадат вируса.

Кога вирусът е заразен също не е известно – дали преди да се появят симптомите или когато са най-тежки.

Колко бързо се разпространява?

Може да изглежда, че случаите са нараснали от 40 до 440 за по-малко от седмица. Но това е подвеждащо.

Повечето от "новите" случаи вече са съществували, но едва сега са открити, когато Китай засили надзора си.

Всъщност има много малко информация за "темповете на растеж" на огнището.

Но според експерти броят на хората, които се разболяват, вероятно ще бъде много по-голям от отчетените данни. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят