Коронавирусът може да е свързан с рядък, но тежък синдром при децата

СЗО предупреди лекарите по света да са бдителни за възможна връзка с пандемията

Коронавирусът може да е свързан с рядък, но тежък синдром при децата

Малко, но нарастващ брой деца във Великобритания се разболяват от рядък синдром, който може да е свързан с Covid-19, предупредиха британските здравни власти през уикенда, цитирани от ВВС, "Гардиън" и "Ройтерс".

Световната здравна организация реагира светкавично и в сряда алармира лекарите по света да бъдат бдителни за проблема.

Симптомите са смесица от токсичен шок и състояние, известно като синдром на Кавазаки - възпаление на кръвносните съдове, сърцето и други органи.

Досега във Великобритания са били засегнати 19 деца, нито едно не е починало. По информация на "Гардиън" в света случаите са около 100, като за тях докладват и лекари от САЩ, Франция, Италия, Испания и Швейцария.

Направени тестове са засекли новия коронавирус при част от децата, докато в друга част вирусът не е открит.

"Повечето деца, разболели се от Covid-19, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави", заяви на брифинг Майкъл Райън, директор на програмите на Световната здравна организация за извънредни ситуации.

"Това е рядко усложнение. Ние внимателно следим тези тенденции", каза Райън и призова всички държави да събират информация за подобни случаи.

Връзката между Covid-19 и клъстери на рядкото възпалително заболяване при децата се изследва от британски и италиански лекари. От рядък възпалителен синдром, който прилича на този във Великобритания и Италия, се лекуват и три деца в САЩ. Подобни случаи има и в Испания.

Засега няма потвърждение на връзката между тежкия синдром и Covid-19, но са налице тревожни сигнали. Една от болниците в Бергамо, Италия, е приела 20 деца с тежкия синдром само за последния месец, при положение че обичайно такъв е броят на случаите за 3 години.

Споделяне

Още от Свят