Коронавирусът накара Путин да отмени референдума

Епидемията в Русия се разсраства, очаква се "италиански сценарий"

Коронавирусът накара Путин да отмени референдума

Руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна заради коронавируса и каза, че референдумът за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложен. 

В извънредно обръщение към нацията той обясни,  че от 27 март до 5 април всички трябва да си останат вкъщи, като заплатите им ще бъдат поети от държавата с цел да се ограничи разпространението на Covid-19.
 
Най-важните сектори ще продължат да функционират, като хранителните магазини, аптеките, банките, транспорта, бензиностанциите, лекарите и администрацията.
 
Освен това държавата ще подпомогне и семействата с право на майчински капитал (специална социална придобивка в страната, насочена към майки с повече от едно дете, като едното да е родено след 2007 г.).
 
На всяко подобно семейство ще бъдат изплащани допълнително в продължение на 3 месеца сума, еквивалентна на малко над 100 лева на дете.
 
Освен това ще се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли. Също така ще има ваканция по отношение на потребителските и ипотечните заеми без наказателни санкции.
 
Путин акцентира върху необходимостта от запазване на стабилното функциониране на малките и средни предприятия, да са запазят работещите работата си.
 
Според него изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%. 
 
Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през последното денонощие със 163 души и болните в момента са 658. 
 
Референдумът се отлага 
 

"Смятам, че референдумът трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви Путин в телевизионно обръщение.

Вотът бе планиран за 22 април. Тогава народът трябваше да се произнесе по изненадващия план за зануляване на досегашните четири президентски мандата на Путин, така че след приемането на новата конституцията той отново да може да се кандидатира за пети и шести мандат.

Сега обаче в Москва и в регионите се въвеждат по -строги мерки срещу коронавируса. Населението на Русия е 140 милиона души, а здравните власти настояват максимално да се ограничи събирането на много хора, подобно на забраните в останалите страни.

Само преди седмица, докато подписваше промените в конституцията, които му дават право да остане президент до 2036 г.,  Путин твърдеше, че положението е под контрол. 

Епидемията се разсраства

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през последното денонощие със 163 души и болните в момента са 658. Случаи са регистрирани в 55 от общо 85 региона на федерацията. Оздравелите са 29, съобщи междувременно руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

"Под наблюдение в рамките на самоизолация" са поставени 112 000 жители на Русия, съобщи тя на заседание на ръководството на националния координационен съвет по борбата с инфекцията.

Доскоро руските власти отчитаха само единични случаи на заразени, но преди ден кметът на Москва Сергей Собянин каза, че официалната статистика не отразява всички случаи и предупреди, че Русия трябва да се готви за далеч по-лоши времена.

"Виждаме, че доста хора са си вкъщи, просто ... е, не се изследват ... Който се е върнал от чужбина, който може да си го позволи, седят си по вилите, в апартаментите, в самоизолация, чувстват се добре", обясни Собянин.

Русия да се готви за "италиански сценарий"

Докторът Денис Проценко коментира в интервю за "Московский комсомолец", че новият вирус се разпространява според два сценария: азиатски, при който вълната от инфектирани "спада", както стана в Китай и Южна Корея, и италиански - когато тя рязко се надига.

Русия трябва да се готви за "италианския сценарий", смята той.

Икономиката ще понесе загуби

Различни отрасли предупредиха, че епидемията ще има отрицателни последствия.

"Разпространението на коронавируса може да окаже по-силно отрицателно влияние върху руската икономика, отколкото спада на цените на петрола. Причината е, че ситуацията с вируса е непредсказуема", каза днес в интервю за телевизионния канал Блумбърг Ти Ви президентът на Външнотърговска банка (ВТБ) Андрей Костин.

От туризма предупредиха, че се очакват фалити, но смятат, че секторът ще издържи на кризата. 

Евтините стоки изчезват

След бурното изкупуване на хранителни продукти заради започващата епидемия в Русия из социалните мрежи плъзнаха слухове, че рязко ще поскъпнат варивата, макароните и други храни, пише "Росийская газета", чиито кореспонденти обобщават ситуацията в 30 от 85-те региона на Руската федерация.

Обстановката там е различна. Някъде властите и търговията са действали превантивно и "цените не са нервозни", а там, където бумът все пак ги е вдигнал, губернаторите задействат прокуратурата, полицията и налагат твърд контрол.

Но евтините стоки изчезват от щандовете, съобщава изданието, цитирано от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?