Коронавирусът по света: Починалите в Русия надхвърлиха 10 000, каталунски район е отново под карантина

Коронавирусът по света: Починалите в Русия надхвърлиха 10 000, каталунски район е отново под карантина

Русия обяви в събота, че е регистрирала над 10 000 починали заради новия коронавирус. Този показател обаче е под равнището, отчитано в други страни, които също са силно засегнати от вируса, предаде АФП, цитирана от БТА.

Броят на починалите от Covid-19, е 10 027 души, а това е увеличение на смъртните случаи със 167 за едно денонощие, съобщи правителството на сайта си в интернет.

Русия е потвърдила 674 515 случая на Covid-19 и това я поставя на трето място в света по брой на заразените.

Относително ниският брой на починалите, в сравнение с други страни, обаче повдига въпроси дали не се занижават данните за леталните случаи.

Русия обясни с факта, че тя отчита само смъртните случаи, за които причината, след аутопсията, е коронавируса. В другите страни в почти всички случаи, ако починалият е имал коронавирус, то именно той се посочва като причина за смъртта, отбелязва АФП.

Канцлерът Ангела Меркел благодари на възрастните в Германия за издръжливостта им през коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

"Знам, че всекидневието, което и без друго често пъти е трудно и самотно, стана още по-трудно и още по-самотно", каза тя в публикуваното си днес седмично видеопослание. "Въпреки всички тези трудности, у много от възрастните хора аз не видях гняв, а тъкмо напротив, (видях) разбиране към нашата политика на необходимо ограничаване на контактите. Благодаря ви много за това", добави Меркел.

Тя отбеляза и многото нови инициативи, при които млади хора помагат на възрастни, например като пазаруват за тях или като им облекчават живота по някакъв друг начин.

"Бих се радвала, ако тези инициативи се задържат по-дълго време. Нужда от подобна подкрепа между поколенията ще има и когато един ден ден вече няма да се налага да се страхуваме от вируса чак толкова", каза канцлерът.

Словения, Естония, Латвия и Кипър ограничиха влизането на територията си на жители от Чехия. Причината е силното нарастване там на заразените с новия коронавирус, съобщи в събота Чешкото радио, цитирано от БТА.

От 4 юли Словения допуска на територията си жители на Чехия само със справка за отрицателен тест за коронавирус. При липсва на такъв документ, те ще трябва да бъдат подложени на двуседмична самоизолация. Словения разрешава свободен транзит през територията си на чехи, които пътуват с коли, а преминавайки през страната, когато спират за кратко, те трябва да носят медицински маски.

Министерството на здравеопазването в Чехия съобщи, че в петък са регистрирани 141 случаи на потвърден Covid-19, което е с 9 повече в сравнение с четвъртък и с 49 повече от сряда.

Подобни мерки спрямо Чехия обявиха Естония, Латвия и Кипър.

Общият брой на заразените в Чехия достигна от началото на март 12 319 души. От усложненията, причинени от коронавируса, са починали 352 души, излекувани са 7848 души

Властите на испанската автономна област Каталуния поставиха под карантина район с население от около 200 000 души около град Лиейда, където расте броят на заразените с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Решихме да наложим строга карантина на района Сегрия заради съществено увеличаване на броя на заразените с Covid-19, съобщи пред журналисти каталунският лидер Ким Тора.

Мерките, ограничаващи влизането и излизането от района, влизат в сила в 12 часа на 4 юли местно време.

Преди ден бе съобщено, че за 24 часа в Сегрия са регистрирани 60 нови случая или общо 4000.

Новозаразените са главно селскостопански работници, предаде Асошиейтед прес.

От началото на разпространението на инфекцията в Испания са регистрирани повече от 250 хиляди случая, повече от 28,3 хиляди са починали. В средата на март бе въведен режим на извънредна ситуация, който позволи строго ограничаване на движението на населението. Действието му изтече на 21 юни.

Споделяне

Още от Коронавирус