Коронавирусът поразява глобалната търговия с 26 млрд. долара седмично

По-нисък ръст на световната икономика и търговия през 2020 г. заради епидемията, очаква "Юлер Ермес"

Коронавирусът поразява глобалната търговия с 26 млрд. долара седмично

Седмично по 26 млрд. долара загуби понасят доставчиците на стоки и услуги към Китай заради епидемиията и карантината, причинени от коронавурисът. Това показват сметките на експертите на глобалния застраховател на търговски кредити "Юлер Ермес" (Euler Hermеs).

Най-сериозно от извънредната ситуация ще пострадат Хонuонг, САЩ, Япония, Южна Корея и Германия.

Щетите заради замразения внос на стоки се оценяват на 18 млрд. долара седмично, а към тях се добавят още 6 млрд. долара пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги добавят още 2 млрд. долара към негативната калкулация.

Заради епидемията "Юлер Ермес" ревизира леко прогнозите си за развитието на глобалната икономика и търговия за 2020 година. Очакваният ръст е намален от 2.3% на 1.3%.

Китайската икономика ще забави ръста си с около 1 на сто през тази година. Най-съществено ще се усетят последствията в първото тримесечие, когато се очаква да приключи минирецесията в производството. Дори след това обаче забавянето няма да бъде напълно наваксано нито в Китай, нито на глобално ниво, прогнозират експертите.

Анализът им показва, че заради епидемията и затварянето на производства, съществуват рискове от прекъсване на веригите на доставка в сектори "Електроника", "Автомобилостроене", "Химическа индустрия", "Машиностроене" и "Текстил".

От това потенциални загуби могат да претърпят свързани икономики като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Холандия и Унгария.

Заради свито потребление ще пострадат и някои други сектори, сред които авиотранспорта, производството на текстил, луксозните стоки, развлекателният бизнес, хотелите и ресторантите.

"Не се очаква епидемията да има осезаем отпечатък върху бизнеса в България или да създаде съществен риск за някой сектор. В същото компаниите, които имат търговски отношения с партньори в Китай или Хонг Конг със сигурност е разумно да са с повишено внимание", коментира Камелия Попова, управител на българския офис на "Юлер Ермес".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?