Коронавирусът поразява глобалната търговия с 26 млрд. долара седмично

По-нисък ръст на световната икономика и търговия през 2020 г. заради епидемията, очаква "Юлер Ермес"

Коронавирусът поразява глобалната търговия с 26 млрд. долара седмично

Седмично по 26 млрд. долара загуби понасят доставчиците на стоки и услуги към Китай заради епидемиията и карантината, причинени от коронавурисът. Това показват сметките на експертите на глобалния застраховател на търговски кредити "Юлер Ермес" (Euler Hermеs).

Най-сериозно от извънредната ситуация ще пострадат Хонuонг, САЩ, Япония, Южна Корея и Германия.

Щетите заради замразения внос на стоки се оценяват на 18 млрд. долара седмично, а към тях се добавят още 6 млрд. долара пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги добавят още 2 млрд. долара към негативната калкулация.

Заради епидемията "Юлер Ермес" ревизира леко прогнозите си за развитието на глобалната икономика и търговия за 2020 година. Очакваният ръст е намален от 2.3% на 1.3%.

Китайската икономика ще забави ръста си с около 1 на сто през тази година. Най-съществено ще се усетят последствията в първото тримесечие, когато се очаква да приключи минирецесията в производството. Дори след това обаче забавянето няма да бъде напълно наваксано нито в Китай, нито на глобално ниво, прогнозират експертите.

Анализът им показва, че заради епидемията и затварянето на производства, съществуват рискове от прекъсване на веригите на доставка в сектори "Електроника", "Автомобилостроене", "Химическа индустрия", "Машиностроене" и "Текстил".

От това потенциални загуби могат да претърпят свързани икономики като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Холандия и Унгария.

Заради свито потребление ще пострадат и някои други сектори, сред които авиотранспорта, производството на текстил, луксозните стоки, развлекателният бизнес, хотелите и ресторантите.

"Не се очаква епидемията да има осезаем отпечатък върху бизнеса в България или да създаде съществен риск за някой сектор. В същото компаниите, които имат търговски отношения с партньори в Китай или Хонг Конг със сигурност е разумно да са с повишено внимание", коментира Камелия Попова, управител на българския офис на "Юлер Ермес".

Споделяне

Още от Бизнес