Коронавирусът разклаща самочувствието за "американската изключителност"

Президентът Тръмп дава пресконференция на поляната пред Белия дом

А ако истинският "невидим враг" е вътрешният враг - в самите институции на Америка?

Когато коронавирусната пандемия дойде от далечни земи в Съединените щати, тя бе посрещната с поредица от провали и некомпетентност от система, която съществува, за да подготвя, предпазва, предотвратява и получава признание от гражданите при национална криза. Молекулярното зло на новия коронавирус небивало е разклатило високото самочувствие за "американската изключителност". Страна с несравнима мощ, дръзки амбиции и стремежи, която винаги се е възприемала като "сияещия град на хълма" за човечеството, да не може да се сдобие с достатъчно най-обикновени тампони за вземане на секрет въпреки притежаваните от Доналд Тръмп правомощия за военновременно производство и доставки.

Кризата превърна лекарите в Ню Йорк - сияйният американски град икона, в просяци, молещи за дъждобрани, защото не могат да получат подходящи медицински облекла. "Дъждобрани! - жалва се технологичният предприемач Андрийсън - През 2020! В Америка!".

Кризата е превърнала един болничен шеф от Масачузетс в нарушител, разработил сделка чрез приятел на приятел на служител, който бил чул за склад с маски, намиращ се на пет часа път. Два камиона, които уж превозвали хранителни стоки, натоварили маските, избягвайки намесата на министерството за вътрешна сигурност, и поели обратно по различни маршрути, в случай че единият товар бъде засечен на магистралите по североизточната "пандемична алея".

"Нима съм допускал, че аз, ръководител в здравната система на богата, високоразвита страна с най-съвременна наука и технология и невероятни таланти, че моята организация някога ще се сблъска с такива обстоятелства?", пита се д-р Андрю У. Артънстийн от "Бейстейт хелт", помогнал за отмъкване на плячката от склада. "Разбира се, че не", казва той и добавя: "Но нямаше изгледи отнякъде да дойде помощ".

Във време на най-голяма нужда страната с най-скъпата в света здравна система не иска да се възползвате от нея, ако сте болен, но не и достатъчно болен, или ако не сте болен по правилния начин.

Смесената частно-публична система за здравеопазване поглъща 17 на сто от икономиката, което няма аналог по света. Но тя иска да си стоите у дома със своя Covid-19, освен ако не сте сред малцината с риск за живота от задушаване или усложнения. Тя иска от вас да се лекувате с каквото можете, без контакт с лекар и да отлагате всички хирургически операции, ако могат да почакат.

В тази вируснопандемична лудница Съединените щати притежават едни истински изключителни "бижута" (които отдавна са обект на завист по света), каквито са федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националните институти по здравеопазване.

Обаче къде са резултатите?

За ефективно диагностично тестване, което е критично важно при инфекциозни епидемии, обърнете поглед към чужбина. В Обединените арабски емирства или Германия или Нова Зеландия, които се втурнаха към масово тестване още преди мнозина да знаят, че са болни. И към южнокорейската изключителност, към която привлече вниманието републиканецът губернатор на Мериленд Лани Хоган, приел самолет, натоварен с 500 хиляди тестови комплекта от Сеул, за да помогне за недостига в САЩ. Помощта, наречена Операция "Трайно приятелство", подразни Тръмп, президента на "Америка на първо място".

Обикновени ръкавици. Сложни респиратори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облекла. Шлемове. Болнични легла. Спешни плащания от правителството. Бонуси за безработните. Облекчения за малкия бизнес. Всичко беше предмет на хроничен недостиг, моментен недостиг, закостеняла бюрокрация или комбинации от тях.

"Този огромен провал на институционалната ефективност ще отеква още десет години.", пише в списанието на своята компания технологичният инвеститор Андрийсън, познат най-вече заради браузъра "Netscape" от 90-те години.

Главният лекар на "Бейстейт хелт" Артънстийн още не знае дали Националният стратегически резерв е бил някога от полза за организацията му в западната част на Масачузетс. Артънстийн и екипът му са имали маски само още за няколко дни, когато открили доставка в склад на повече от пет часа път. Два "дегизирани" камиона потеглили на юг, няколко души от отдела за доставки отлетели натам, а Артънстийн решил, че е най-добре също да отиде с колата си. "Всички чувстваха, че малко шефска сила може да помогне в тази ситуация", казва тоя пред АП.

Щом се събрали в склада, те проверили качеството на маските, обаче трябвало да отговарят на въпросите на двама агенти от ФБР с цел да се установи, че това не е трансакция за черния пазар. След като били удовлетворени, хората от министерството на вътрешната сигурност задържали доставката за още няколко часа. Превозните средства успели да стигнат в Спрингфийлд същата нощ.

Проблемът с недостига на маски бил решен. Но когато Артънстийн разговаряше с АП на "Бейстейт хелт" му оставаха запаси от защитни облекла за още два дни.

Въпреки това Тръмп използваше всекидневните си брифинги в Белия дом, за да претендира, че има успехи, и да говори за своя рейтинг, за предпочитани научни теории и похвалите от губернатори, които ако не кажат нещо добро за него, рискуват щатите им да бъдат съзнателно пренебрегнати от Вашингтон. "Много хора обичат Тръмп, нали?", попита себе си Тръмп на брифинга в понеделник.

Миналата седмица губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, намери какво добро да каже за администрацията. "Сега те ви казват, че можете да дойдете със свой тампон [за вземане на проба]", каза той и добави: "Хубавото е, че федералното правителство няма да пречи".

Сега това е повторение на американската изключителност - националното правителство няма да пречи.

Помощ не идва.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?