Коронавирусът: Швеция и нейната самотна стратегия

Страната е в челните редици по нови случаи в ЕС

Главният епидемиолог Андерс Тегнел, "лицето" на шведската стратегия

Привлякла вниманието на цял свят с не толкова строгата си стратегия за борба с коронавируса, Швеция регистрира вече почти рекордно за Европейския съюз количество нови случаи на Covid-19. Властите обаче уверяват, че епидемията забавя ход.

През последните две седмици северното кралство се нарежда на незавидната втора позиция сред 27-те страни членки по брой нови случаи на милион население след Люксембург, сочат данни, обобщени от АФП. Делът на новозаразените е шест пъти по-голям от средното за ЕС и наближава нивото, характерно за най-активното в момента огнище в Европа - на Балканите.

Според официални оценки почти всеки пети жител на Стокхолм днес е носител на антитела - по-голям процент, отколкото в другите страни, въпреки че Швеция не си е поставяла за цел да постигне колективен имунитет.

Държавната агенция по здравеопазването, наложила първоначалната и оспорвана стратегия на страната, смята, че скокът на новите случаи до голяма степен е в резултат на увеличаването на броя на тестовете.

"Щом правите повече тестове, откривате повече случаи", заяви за АФП епидемиологът Андерс Валенстен в отговор на силно критикуваните изявления на Доналд Тръмп в защита на действията на САЩ.

За разлика от американския случай обаче Швеция разполага с доводи, доказващи, че епидемията в страната не се разраства. Първо, смъртните случаи и хоспитализациите намаляват; второ, спада и делът на положителните проби сред всички тествани - от 12 процента през юни на 6 процента в средата на юли.

Без маски

Противно на повечето европейски страни Швеция така и не постави населението си под карантина - предпочете да не затваря училищата за учениците над 16 години, остави отворени също кафетата, баровете и различните ресторанти. Маските, каквито от месеци почти не се виждат из улиците на Стокхолм, на практика изобщо не бяха задължителни в публичните места.

Забранили събиранията на над 50 души и посещенията в старческите домове, властите приканиха към отговорно поведение: физическо дистанциране, строго спазване на хигиенните норми, изолация при поява на симптоми. Масовото тестване започна постепенно едва в началото на юни.

До 31 май кралството бе регистрирало 39 160 случая. Към 15 юли броят им почти бе удвоен и достигна 76 492. Същевременно броят на починалите нарасна само с около 20 на сто до 5572 - доста повече, отколкото в другите скандинавски страни.

С оглед този скок на новозаразените Световната здравна организация нареди кралството в края на юни сред страните "със силна вторична поява" - изявления, критикувани от шведските власти.

Главният епидемиолог Андерс Тегнел, "лицето" на шведската стратегия, спомена тогава за "невярно комплексно интерпретиране" на данните.

Държавната агенция по здравеопазването заяви неведнъж, че увеличението е главно за сметка на леки случаи, незабелязани преди, тъй като в началото били тествани само тежко болните.

Според Карин Тегмарк Визел, друг служител от здравната агенция, намалелият брой тежки случаи идва оттам, че обществото се е научило да брани по-добре уязвимите спрямо вируса.
"Хората разбраха как да се приспособяват към болестта, да се държат на разстояние един от друг и да защитават по-добре рисковите групи", заяви тя пред АФП.

Недостиг на тестове

Независимо от ширещите се съмнения и факта, че много страни затварят вратите си за гости от Швеция, страната все така защитава своя подход към кризата, очертала се дългосрочна - изтъква, че строгите карантинни мерки, налагани другаде, няма как да се търпят продължително време.

Според Антоан Флао, директор на Института за глобално здравеопазване към Женевския университет, грешката на Швеция безспорно не е политиката ѝ, отричаща карантината, а по-скоро забавянето с интензивното тестване.

"Наистина е за съжаление, че Швеция не съчета тази амбициозна политика с масово тестване", отбелязва той и посочва, че броят на смъртните случаи в Швеция днес все така доста надхвърля средния за Европа.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?