Коронавирусът уби един от лекарите, предупредили първи за него

Новородено бебе е сред заразените, които надхвърлят 28 000 души; починалите са 565

Д-р Ли

Китайски лекар, който пръв предупреди за новия коронавирус, е починал от заболяването, съобщават китайските медии, цитирани от BBС.

Ли Венлианг е работил като офталмолог в Централната болница в Ухан и изпратил предупреждение на колеги медици на 30 декември. Тогава полицията го предупредила да спре, тъй като властите се опитвали да държат новината в тайна.

34-годишният д-р Ли забелязал седем случая на вирус, който според него прилича на вече познатия тежък остър респираторен синдром (ТОРС или SARS).

На 30 декември той изпратил съобщение до колеги лекари в чат група, в което ги предупредил да носят защитно облекло, за да избегнат инфекция.

Четири дни по-късно той е извикан в Бюрото за обществена сигурност, където му е казано да подпише документ, в който е обвинен, че е "направил неверни коментари", които "силно са нарушили социалния ред".

Той беше един от осемте души, за които полицията съобщи, че са разследвани за "разпространение на слухове". По-късно местните власти се извиниха на д-р Ли.

Лекарят описва как на 10 януари той започва да кашля, на следващия ден има треска и два дни по-късно е в болница. Той е диагностициран с коронавирус на 30 януари.

Смъртта на д-р Ли предизвика множество публикации в социалните мрежи, в които хората изразяват скръбта си за него.

До момента коронавирусът е убил над 560 души и е заразил 28 000 души в Китай.

Повечето от жертвите на коронавируса са на възраст над 60 години или са страдали от други заболявания според китайските здравни власти. Медицинската история на д-р Ли не е известна. 

Новородено бебе е сред заразените

Междувременно стана ясно, че китайско новородено е диагностицирано с новия коронавирус само 30 часа след раждането. Това е най-малкият пациент със заболяването, регистриран досега, съобщават световните медии.

Бебето се е родило на 2 февруари в епицентъра на вируса Ухан. Майката на бебето е била заразена преди да роди, но засега не е ясно как е предала болестта – вътреутробно или след раждането. Бебето, което е тежало 3.25 кг при раждането, сега е в стабилно състояние и под наблюдение.

С вируса има и друго заразено бебе, но то със сигурност се е родило здраво. Второто дете се е родило на 13 януари и неговото състояние също е стабилно. Досега броят на заразени с вируса деца е малък. Известно е, че шестмесечно бебе в Сингапур е с положителна проба за новия коронавирус, както и осемгодишно дете от Ухан, което в момента е в Австралия.

Над 565 починали и 28 000 заразени

Междувременно броят на заразените с 2019-nCoV надхвърли 28 000 души, а починалите са 565. Националната комисия по здравеопазването заяви, че в цял Китай през вчерашния ден са регистрирани нови близо 3700 случая на вируса.

Сложно остава положението с круизния лайнер в пристанището на японския град Йокохама. Десет души на борда на кораба са дали положителна проба за коронавируса. Около 3700 души са заплашени от това да изкарат най-малко двуседмична карантина на борда на плавателния съд.

Лайнерът се оказа блокиран, след като 80-годишен мъж от Хонконг даде положителна проба, след като слязъл от кораба в края на миналия месец.

В същото време за вируса се проверяват и 3600-те пътници на борда на друг круизен кораб, този път в Хонконг, след като трима пасажери от предишно пътешествие, са диагностицирани с вируса.

Властите в Тайван въведоха днес пълна забрана за влизане на хора от континентален Китай и обявиха, че от утре спират да издават визи за хора с лични документи от Хонконг и Макао.

Междувременно СЗО обяви, че международната общност стартира план за готовност и реакция за овладяване на разпространението на коронавируса на стойност 675 млн. щатски долара за месеците от февруари до април 2020 г.

Генералният директор на организацията д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че е необходима спешна подкрепа за стабилизиране на здравните системи на  страни, които трябва да изградят капацитет за откриване, диагностициране и грижа за хората, заразени с вируса, за да се предотврати по-нататъшното му предаване от човек на човек и да се защитят здравните работници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят