Коронавирусът в Европа: Франция в нов етап на облекчаване на ограниченията

Коронавирусът в Европа: Франция в нов етап на облекчаване на ограниченията

Франция навлиза днес в нов етап от тристепенния план за облекчаване на коронавирусните рестрикции, предадоха Франс прес и телевизия Франс 24.

От днес се отварят и закритите площи на заведенията. Увеличава се броят на клиентите в магазините, на зрителите в кината, театрите, концертните зали, музеите. В магазините ще трябва да се спазва правилото за 4 квадратни метра на човек, вместо 8 квадратни метра, както досега. Същото правило е в сила и за музеите.

Киносалоните, театрите и концертните зали ще могат да приемат до 65 процента зрители от обичайното, вместо досегашните 35 процента. Увеличава се и бройката на посетителите на тематичните паркове, зоопарковете, библиотеките и казината, както и на гостите на сватби и на присъстващите на погребения.

Започва и частично завръщане към присъствената работа. В държавната администрация например от днес ще се работи дистанционно само 3 дни, а останалите ще са присъствени.

Пак от днес ваксинираните от определени държави, сред които е и България, ще могат да влизат във Франция без PCR тест. Те ще трябва да представят документ за поставена ваксина, разрешена от Европейската агенция за лекарства за използване в ЕС. Властите уточняват, че пълна ваксинация се постига две седмици след поставянето на втората доза от ваксините на Moderna, Pfizer/BioNtech и Astra Zeneka и четири седмици след поставянето на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. За хората без такъв документ, продължава да е в сила отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, или антигенен тест. За онези, които са прекарали болестта и са си поставили ваксина, ще се смята, че те са постигнали пълен имунитет две седмици след инжектирането на препарата, като при тях се изисква само една ваксинационна доза.

Минимален брой заразени с коронавируса на седмична база за последните осем месеца е регистриран в Германия. Това съобщи днес берлинският институт по вирусология "Роберт Кох". Според сайта на института заболеваемостта на седмична основа е спаднала до 20,8 на 100 000 жители.

Тенденцията към спад на случаите може би се дължи на по-високите летни температури, повишената имунна защита на населението и бързото тестване, практикувано в германските училища, предприятия и курорти, отбелязва ДПА.

Институтът по вирусология информира за 3254 новооткрити заразени в Германия през последното денонощие. От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 3 705 942 случая. От вчера насам в Германия са починали 107 болни; жертвите на коронавируса са вече 89 491.

Испанските власти вдигнаха днес на 12 години (от 6) минималната възраст, след навършване на която за влизане в страната е необходим отрицателен тест за коронавирус, предаде Франс прес. Децата под тази възраст няма да бъдат задължавани да представят такъв тест, за да пътуват. Промяната влиза в сила още днес, пише в испанския Държавен вестник. От хората над 12 години ще се приемат както Пи Си Ар тестове, така и тестове за антигени и антитела.

Съобразявайки се с препоръките на Европейската комисия, която с цел възстановяване на туризма приканва да се хармонизират мерките, засягащи пътуванията в рамките на ЕС, Испания адаптира също минималната възраст за ваксиниране и се нагажда според лимитите, установени в съседните страни, отбелязва АФП.

От 3 юни Италия ваксинира хора над 12-годишна възраст, а от 15 юни юноши между 12 и 18 години ще се ваксинират и във Франция.

Испанското правителство предвижда да ваксинира тийнейджърите между 12 и 17 години преди началото на новата учебна година през септември.

Според друго постановление, публикувано днес в официалното издание, Испания вече ще пуска на своя територия не само пристигащи със самолет, но и по суша, ако разполагат с ваксинационен сертификат.

До момента испанските власти изискваха при влизане в страната по суша отрицателен Пи Си Ар тест, направен не по-рано от три денонощия преди представянето му. Отрицателен Пи Си Ар или антигенен тест ще се иска сега от неваксинираните.

Първа доза ваксина са получили 3 938 390 души в Австрия, съобщава днес австрийското Министерство на здравеопазването.

Общо в страната до момента са направени и нанесени в електронния имунизационен паспорт 5 714 006 имунизации. С разширяване на групата подлежащи на имунизации с подрастващи от 12 до 15 години, общият брой на лицата в Австрия, които имат право на имунизация, се увеличава на 7 872 174 души.

Чрез постоянното увеличение на доставяните ваксини през миналите седмици и месеци средният брой на имунизирани дневно в началото на май беше 48 000 и нарасна на повече от 80 000 този месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?