Коронавирусът в Европа: Германия се прицелва в неваксинираните

Коронавирусът в Европа: Германия се прицелва в неваксинираните

Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции на Германия се очаква по-късно днес да засилят натиска върху неваксинираните и същевременно да облекчат здравните мерки срещу разпространението на коронавирусът за имунизираните и преболедувалите, предаде ДПА.

Канцлерът и провинциалните премиери вероятно ще отправят призив към неваксинираните да помогнат в борбата с пандемията, която в последните месеци набра нова сила в резултат на разпространението на силно заразния вариант Делта.

Новите ходове идват на фона на заплаха от четвърта вълна на заразата и още един локдаун в момент, когато Германия се готви да гласува на 26 септември.

По данни на Института по вирусология "Роберт Кох", разпространени преди днешната среща, за последното денонощие в Германия са отчетени 2480 нови случая на заразяване.

Очаква се на съвместното заседание канцлерът и регионалните правителствени ръководители да възнаградят възлизащите на около 55 процента от населението хора със завършена ваксинация и преболедувалите около 3,7 млн. души с облекчаване през следващите месеци на здравните мерки за тях, като например при изискванията за тестване, се казва в съответния документ, изготвен от канцлерството.

Освен това от октомври правителствата на провинциите възнамеряват да спрат да осигуряват безплатни тестове и да принудят неваксинираните сами да си ги плащат, ако искат да изпълнят изискванията за тестване, за да участват в обществения живот.

Само хора, които не могат да бъдат ваксинирани като бременни жени, подрастващи и деца, ще бъдат изключени от новите правила.

Срокът на обявената в Германия "епидемична обстановка от национално значение" ще бъде продължен и след 11 септември. За това се споразумяха вчера здравните министри на 16-те федерални провинции според документ, видян от ДПА.

Това обозначение за епидемичната обстановка дава право на правителството да прилага специални процедури - като тестване, ваксинация, предпазване на работното място и разпоредби за влизането в страната - без да иска одобрение от Бундесрата, който представлява правителствата на провинциите на федерално равнище.

Разпоредбите за носене на маска и социално дистанциране са въпрос от компетенциите на отделните провинции, но за да могат да бъдат прилагани, те зависят от обозначението на епидемичната обстановка.

Американските власти препоръчаха на своите граждани да не пътуват до Франция, поради увеличаване на броя на случаите на коронавирус там, предаде Франс прес.

В изявление Държавният департамент на САЩ, разпространено късно снощи, Франция е включена сред страните от така нареченото ниво 4 и се призовава "да не се пътува" дотам, въз основа на предупреждение на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Главната здравна агенция на САЩ призовава и всеки, на когото се налага да пътува до Франция, да премине през пълен ваксинационен цикъл преди пътуването.

Здравният пропуск стана част от всекидневието на французите вчера, тъй като страната е изправена пред четвърта вълна. Броят на хоспитализираните пациенти продължава да се увеличава в страната, която от началото на пандемията регистрира повече от 111 000 смъртни случая и 6 милиона заразени.

В интервю за австрийското радио министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи, че на 17 октомври ще стартира кампанията за поставяне на трета доза ваксина срещу коронавирус. Това се отнася за онези, които преди девет месеца - срок, в който е валиден ваксинационният сертификат - са били ваксинирани за втори път.

Правителството очаква в идните седмици да бъде получено разрешението от Европейската агенция по лекарствата за поставяне на трета доза. За хората с намалена имунна защита е възможно третата доза да бъде поставена и по-рано, след като бъде направена консултация с лекар, заяви министър Мюкщайн, цитиран от БТА.

В Австрия ваксинационната кампания започна в края на декември миналата година с ваксинацията на хора от старческите домове и на медицинския персонал. Втората доза от ваксините им беше поставена през януари тази година. Днес ще бъде поставена 10-милионната доза от ваксините. Според последните данни поне една доза са получили 60 процента от населението в страната.

Рекорден от началото на пандемията брой от 54 смъртни случая след заразяване с коронавирус бе отчетен през изминалото денонощие в Грузия, съобщи Националният център по контрол на заболяванията и общественото здраве на министерството на здравеопазването.

Предишният максимален брой смъртни случаи на денонощна база бе регистриран на 18 декември 2020 г., когато починаха 53-ма души. От началото на пандемията в страната са починали 6182 души.

В рамките на последните 24 часа е регистриран и рекорден брой новозаразени с коронавирус - 5697 души. В цялата страна от началото на пандемията са регистрирани 455 846 случая на зараза, които представляват 12,23 процента от населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?