Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коронавирусът в Европа: Меркел ще изземе контрола върху борбата с коронавируса

5 коментара
Ангела Меркел

Канцлерката Ангела Меркел планира да изземе от властите във федералните провинции контрола върху борбата с коронавируса в Германия. Причината е рекордният брой нови случаи на коронавирус, съобщи правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Според него следващата седмица кабинетът в Берлин ще внесе законопроект, изработен в координация с провинциите, който включва налагането на "задължителни и всеобхватни спешни мерки в районите със 100 и повече случаи" на 100 хиляди жители. При нива на заболеваемост под сто на 100 хиляди жители провинциалните власти ще запазват контрола върху мерките за забавяне на разпространението на вируса.

Германия се мъчи да се справи с трета епидемична вълна и затова Меркел и премиерите на някои провинции призовават за налагане на строг локдаун за кратък период, докато страната прави опити да ускори ваксинационната си кампания.

Институтът "Роберт Кох" обяви днес, че за изминалото денонощие в Германия са регистрирани 25 464 нови случая на коронавирус - с 3576 повече в сравнение с преди седмица. На седемдневна база случаите са средно 100,4 на 100 хиляди души. От института предупредиха, че тези числа може да се променят след дългия уикенд около Великден, като картината ще стане по-ясна около средата на следващата седмица.

Насрочената за понеделник среща на федералната канцлерка с премиерите на 16-те провинции, на която трябваше да се обсъди разширяване на ограничителните мерки, е отложена.

Великобритания ще потвърди в началото на май дали ще разреши възстановяването на международните пътувания на 17 май, както се планираше в поетапната стратегия за разхлабване на коронавирусните ограничения, предаде Ройтерс.

Тогава ще стане ясно и кои държави ще попаднат в червена, кои в жълта и кои в зелена категории, според новата система на категоризиране на страните в зависимост от рисковете, произтичащи от коронавирусната пандемия.

Специалната група към правителството, отговаряща за въпросите за международните пътувания, съобщи и, че разработва сертификационна система, наричана и ваксинационни паспорти за пристигащи и напускащи страната пътници.

Съгласно новата трицветна система ограничения като карантина в хотел, домашна карантина и задължителни тестове ще се прилагат различно в зависимост от цветовата категорията на страната, от която идват пътниците. Факторите, които ще определят категоризирането, ще включват процент от населението, което е ваксинирано, ръст на новите случаи на зараза, доминиращи варианти на вируса, пораждащи безпокойство, и достъп на страната до надеждно геномно секвениране.

Сега Великобритания забранява международните пътувания освен при специални обстоятелства, дефинирани от правителството.

Намаляват случаите на зараза в страната след пика през януари, а над 31,8 милиона души са с по една доза от ваксините срещу коронавируса, докато 6,1 милиона вече са получили по две дози.

Франция преодоля прага от 10 милиона поставени дози от ваксините срещу коронавируса. Това обяви премиерът Жан Кастекс, предаде Франс прес.

Той определи това като много добро постижение и каза, че то се дължи на всички, които 7 дни в седмицата поставят ваксини. Според Кастекс националната кауза по ваксиниране срещу коронавируса ще помогне на страната да излезе от кризата.

Франция си беше поставила за цел да ваксинира с първа доза от ваксините 10 милиона души до средата на април. На ден се поставят между 200 000 и 300 000 дози ваксини. Целта бе изпълнена с няколко дни по-рано.

Франция предвижда до средата на май да са ваксинирани с 20 милиона души, а до средата на юни - 30 милиона.

Във Франция ситуацията с коронавируса е усложнена. Над 31 000 души с коронавирус са в болници, а в реанимация са 5746 души. Страната разполага с близо 8000 легла в интензивни отделения и се готви да увеличи този капацитет на до 10 000 легла.

Премиерът на Италия Марио Драги каза, че ваксините срещу коронавируса трябва от сега нататък да се дават на възрастните хора и призова регионалните власти и физически лица да не нарушават препоръките му, предаде Ройтерс.

За разлика от други европейски страни, когато Италия започна ваксинационната си кампания, пенсионерите ѝ не получиха автоматичен приоритет при ваксинирането.

"Спрете да ваксинирате хора, които са под 60 години, спрете да ваксинирате млади хора!", каза днес Драги.

Според конституцията на страната областите управители имат последната дума по въпроса кой да бъде ваксиниран приоритетно и много от тях позволиха да бъдат ваксинирани първо представители на различни професионални групи, като магистрати и журналисти преди хората на 70 години. Според експерти обаче това е коствало живота на хиляди възрастни хора.

"С каква съвест някои прережда опашката, като знае, че излага на риск някой, който е над 75 години или който е с крехко здраве и който рискува да умре", каза Драги.

Той заяви, че обвързва напредъка на ваксинационната кампания с облекчаване на рестрикциите, наложени заради коронавируса.

Полша изглежда е преминала пика на заразяванията с коронавирус, каза днес министърът на здравеопазването Адам Неджелски, цитиран от Ройтерс.

В същото време той предупреди, че здравната система на страната все още е подложена на изпитание. "Това е истинска война и ситуацията изисква нестандартен режим на работа" на медиците, отбеляза Неджелски. Той разказа, че при посещение във временна болница в южния град Катовице е видял лекари и медицински сестри да спят между две смени. Поради недостиг на персонал натоварването на работещите в болниците е значително, призна полският здравен министър.

Полша регистрира през последното денонощие 28 487 нови случая на коронавирус срещу 35 251 на 1 април. Страната с 38 милиона души население отчете 768 смъртни случая, което е вторият най-голям брой починали за 24-часов период от началото на пандемията.

Унгария ще отвори средните училища на 10 май - с три седмици по-късно от първоначално планираното, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Той каза още пред държавното радио, че очаква 3,5 милиона души от 10-милионното население на страната да получат поне първа доза ваксина до 19 април, което ще позволи разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса да продължи.

В сряда Унгария започна постепенно отваряне на магазините и сектора на услугите, след като ваксинира една четвърт от своите жители - стъпка, която предвид претовареността на болниците с пациенти, Унгарската медицинска камара нарече "преждевременна".

Решен да избегне още една година на рецесия на фона на предстоящите догодина избори, унгарският премиер отваря икономиката след ускоряването на ваксинационната кампания, отбелязва Ройтерс. Унгария е внесла най-голям брой ваксини на глава от населението в ЕС, като е единствената страна от съюза, която използва руски и китайски ваксини. По данни на Франс прес от вчера тя е на второ място в света по брой смъртни случаи от коронавирус на глава от населението след Чехия.

Днес унгарските здравни власти съобщиха за над 7300 нови заразени и 285 починали през последното денонощие. Потвърдените случаи на коронавирус в страната с население от около 9,8 милиона души са близо 706 хиляди. Броят на починалите гони 23 хиляди.

Във Финландия предстои постепенно сваляне на ограниченията заради коронавируса, обяви премиерката Сана Марин, цитирана от Ройтерс. Тя обаче подчерта, че разпространението на вируса е все още голямо и мерките няма да бъдат отменяни преждевременно. "Нашата цел е когато учебната година свърши, децата да могат да отидат на летни лагери, а хората да започнат да планират празненства по вилите в разгара на лятото", каза Марин.

Финландското правителство е изготвило проект за облекчаване на мерките, чието прилагане зависи от напредъка на ваксинационната кампания. Планът ще стартира по-късно този месец с отменяне на наложеното на 1 март в страната извънредно положение, каза източник от правителството. През май трябва да бъдат разрешени бизнес пътуванията до Финландия от държави от ЕС, а през юни планът предвижда снемане на рестрикциите за публични събирания и ще бъде позволено допускането в страната на хора от повечето държави от ЕС.

От началото на пандемията във Финландия, с население от 5,5 милиона души, са регистрирани 80 842 заразени с коронавирус и 866 смъртни случая. Понастоящем 235 заразени са на болнично лечение. Финландия е една от най-слабо засегнатите от пандемията страни в Европа, отбелязва Ройтерс.

Исландия, която от началото на април пускаше пътници и туристи на територията си без друга форма на контрол, освен представяне на сертификат за ваксиниране, сега обяви, че тези хора вече ще трябва да се подложат на тест при пристигането, предаде Франс прес.

От полунощ днес тест се изисква за хората със сертификат за ваксиниране или сертификат за прекарана вече зараза заради доказателствата, че те могат да са носители на вируса, се казва в изявление на министерството на здравеопазването. Новата мярка ще бъде в сила до 1 май.

Иначе за останалите пътници, които не покажат един от тези два сертификата, страната предвижда двойно тестване, като между двата теста има петдневна карантина, но тя не е задължително да бъде в специално предназначен за това хотел, а може и да е у дома при определени условия.

Нови 55 941 заразени с коронавируса са установени в Турция през последните 24 часа, съобщиха от турското министерство на здравеопазването. Около половината от случаите на зараза са в мегаполиса Истанбул. Нови 258 жертви се прибавиха към броя на починалите в страната от началото на панденията. С това общият брой на жертвите на пандемията в Турция възлиза на над 33 000 души.

Към момента 2615 души са в тежко състояние в болничните заведения. С всеки изминал ден нарастват случаите на заразените и тежко болните и ситуацията се усложнява. Редица експерти казват,че разрастването на епидемията излиза изпод контрола на здравните власти. Очакванията са за затягане на ограничителните мерки. Въвеждането на пълен локдаун в Турция се посочва като възможна опция за справяне с тежката ситуация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна за възможност за въвеждане на пълен локдаун през Рамазана, който започва в началото на идната седмица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #5
 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #4
 3. Valpet
  #3

  Вредна тиха истеричка на тема "ковид" се оказа фрау Меркел. Смятах я за кадърна жена, още повече че е физичка по образование. Но уви, с този Ковид съвсем се изложи. Още от самото начало на ковид-кризата, канцлерката се превърна в ново-нормалница, която под път и над път надува тръбата на фалшивата тревога.

  Не се осъзна дори когато най-цитираният немски епидемиолог Сухарит Бхакди (от тайландски произход) й написа специално писмо, в което обясни, че епидемията е фалшива, тъй като се основава на ПСР-тест,

 4. Мунчо Велики
  #2

  - Фюрерът умря! - Да живее фюрерката!!!

 5. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.