Коронавирусът в Европа: На ресторант във Франция - само срещу здравен пропуск

В Гърция отново се отварят клиники за лечение на пациенти с Covid-19

Коронавирусът в Европа: На ресторант във Франция - само срещу здравен пропуск

Макар и "с форцепс" според някои депутати, законопроектът за разширяване на обхвата на здравния пропуск беше окончателно одобрен снощи от френския парламент - ден след съботните нови протести на неговите критици, предаде Франс прес.

Проектът бе приет със 156 гласа "за", 60 "против" и 14 въздържали се. Така приключи започналият във вторник парламентарен маратон по повод оспорвания текст, критикуван до последния момент от крайнолевия опозиционер Жан-Люк Меланшон.

Сенатът, в който десницата има мнозинство, вече одобри текста, разширяващ обхвата на здравния пропуск, включвайки използването му за достъп до голям брой обекти и прояви като ресторанти, транспортни средства, изложения и панаири. Предвидена е също задължителна ваксинация за медицинския персонал и хора от някои други професии.

След остри дискусии обаче бе решено хората, които не са изпълнили задължението да се ваксинират, произтичащо от професията им, да не бъдат уволнявани, а само да се замразява изплащането на заплатите им.

"Covid е нещо временно, уволненията са окончателни", изтъкна Филип Ба от ръководството на сенатската група на дясната партия "Републиканците".

Законопроектът предстои да мине и през филтъра на Конституционния съвет, в който тона задават премиерът Жан Кастекс и левицата.

Очаква се разширеният пропуск да влезе в сила в началото на август с оглед засиленото разпространение на коронавируса, свързано с варианта Делта.

Междувременно френските власти полагат усилия да ускорят ваксинацията с надежда в понеделник - месец по-рано от планираното, инжектираните с първа доза да достигнат 40 милиона. Близо 60 на сто от населението на Франция е получило вече поне една доза, сочат данни от снощи.

Така изпълнителната власт се опитва да изпревари четвърта епидемична вълна, от каквато учените и здравният министър Оливие Веран се опасяват, смятайки, че ще бъде "силна и с отражение върху болниците, което може би ще е много тежко в средата или края на август".

Великобритания съобщи в неделя за 29 173 нови заразявания. Този брой е по-малко от отчетените ден по-рано 31 795 случая, предаде Ройтерс.

Според официалните данни броят на починалите е намалял на 28, след като предишния ден е бил 86.

През последните пет дни Великобритания отбелязва намаление на броя на новите заразявания, но властите подхождат предпазливо към въпроса дали това е тенденция.

От днес в Гърция отново се отварят цели клиники за лечение на пациенти с коронавирус, които бяха затворени след затишието в пандемията в началото на лятото, каза пред телевизия Скай председателката на Съюза на болничните лекари в Атина и Пирея Матина Пагони.

Тя заяви, че хоспитализациите в болниците се увеличават, като за една седмица са нараснали от 5 на 45 на ден. Д-р Пагони подчерта, че "нещата не отиват изобщо на добре и ако не се ваксинираме, никой не може да предвиди бъдещето". Според нея ако изграждането на групов имунитет се проточи до декември, както се прогнозира от някои наблюдатели, в болниците "ще стане страшно" през октомври.

През следващите дни електронната платформа за записване на час за ваксинация срещу в Гърция ще бъде отворена и за възрастовата група 12 - 15 години, съобщи гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас, цитиран от АНА-МПА.

Пред телевизия Скай Кикилиас каза още, че до момента са запазени 30 хиляди часа за ваксиниране от възрастовата група 15 - 17 години, а с наближаването на началото на учебната година се очаква този брой да се увеличи.

Той отново призова възрастовата група над 55 години да се ваксинира масово, защото е в най-голям риск и въпреки високият процент на ваксинираните в нея, той все още не е достатъчен.

Министърът припомни, че 15 август, празникът Успение Богородично, традиционно е ден за събиране на гръцкото семейство и трябва всички да са ваксинирани, за да са в безопасност.

Кикилиас каза, че вариантът Делта доминира в Гърция и вече 75-80 процента от случаите са от него, а на някои острови и популярни туристически дестинации този процент достига до 90.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Албания вчера потвърди, че в страната е открит и се разпространява Делта вариантът на коронавируса, съобщи северномакедонската телевизия "24 Вести". В Албания през последните две седмици се забелязва ръст на броя на новозаразените с коронавируса. Министърката на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви на 21 юли, че това вероятно е свързано с разпространението на варианта Делта.

Албанският институт за обществено здравеопазване, в чиито задачи влиза също разкриването на циркулиращите варианти на коронавируса, изпрати образци в Берлин, където след щателен генетичен анализ беше потвърдено, че става дума за варианта Делта, уточни министерството.

С две дози са ваксинирани над 473 хиляди души. До днешна дата в Албания, с население от 2,8 милиона души, броят на заразените с коронавируса е достигнал 132,7 хиляди, а над 2,4 хиляди души са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?