Коронавирусът в Европа: Нидерландия се готви да отвори стадионите

Редица други държави предпазливо отменят някои от ограниченията

Коронавирусът в Европа: Нидерландия се готви да отвори стадионите

Властите в Нидерландия ще започнат по-късно този месец да отварят музеите и зоопарковете, като на входовете ще се предлагат тестове за коронавирус. Това обяви здравното министерство, цитирано от националната информационна агенция АНП.

Съгласно действащите сега мерки е забранено на публични места да се събират повече от двама души, ресторантите могат да обслужват клиенти само навън, а има и вечерен час.

Нидерландската футболна асоциация съобщи днес, че на мачовете от първа и втора лига от първенството на 23-25 април ще бъде пускана публика. Броят на зрителите ще се определя от местните власти, посочи Ройтерс.

Правителството съобщи, че на два мача през април пробно ще бъдат пуснати зрители - съответно 4000 и 7500 човека. Планирани са един концерт и друга масова спортна проява. Желаещите да присъстват ще трябва да предявяват на входа отрицателен резултат от бърз тест за коронавирус.

От средата на декември в кралството бе наложена строга карантина, а от 23 януари влезе в сила и вечерен час. В началото на март някои мерки бяха отслабени - отвориха врати училищата за началния и средния курс, салоните за красота, както и магазините за стоки не от първа необходимост при някои ограничения.

Новите случаи с коронавирус в страната са намалели със 7 на сто през изминалата седмица, когато броят им е бил 48 хиляди. Следващите дни ще покажат дали това ще се окаже положителна тенденция, се казва в съобщението. Намаляват новите случаи във всички възрастови групи. През миналата седмица новозаразените са били 276 на 100 хиляди жители.

Но положението в болниците не е толкова благоприятно. През миналата седмица са били хоспитализирани само 3 процента по-малко от предходната, а броят на настанените в интензивни отделения се е увеличил с 19 на сто.

Германската федерална канцлерка Ангела Меркел подкрепя исканията за кратък, много строг локдаун в цялата страна с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като случаите са твърде много, заяви днес правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс. Германия се опитва да се справи с трета вълна на епидемията и премиерите на няколко провинции призоваха за краткотраен, много строг локдаун, на фона на усилията за ускоряване на ваксинационната кампания.

Всеки призив за краткотраен локдаун, който да е в сила в цяла Германия, има основание, каза пред журналисти правителствената говорителка Улрике Демер. Тя обърна внимание, че в страната расте броят на пациентите в интензивните отделения. Само за денонощие той е нараснал с пет на сто, уточни Демер. 298 човека са починали за изминалите 24 часа.

Нужна ни е стабилно равнище на разпространение под 100, каза Демер, визирайки броя на случаите за период от 7 дни на 100 хиляди души. В момента този показател е 110,1, по данни на института "Роберт Кох".

Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който е и потенциален кандидат за следващ канцлер, призовава през последните дни за локдаун от две или три седмици, за да може да падне честотата на разпространение на заразата, а кампанията по ваксиниране да даде резултат, отбелязва Франс прес.

В края на миналия месец германската федерална канцлерка разкритикува регионалните лидери, че не спазват решенията, взети след консултации, и беше заплашила да поеме контрола, за да се ограничат новите случаи.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал днес с 9677 и вече надхвърля 2,9 милиона. Институтът "Роберт Кох" обаче предупреди, че реалният брой може да е и по-голям, тъй като по време на великденските празници не са били регистрирани всички случаи.

Испания ускорява ваксинацията срещу коронавируса и напълно ще ваксинира 25 милиона души до края на юли, каза днес министър-председателят Педро Санчес. Той потвърди целта до края на август да бъдат ваксинирани 70 процента от испанците, предаде Ройтерс.

"Темпото на ваксинацията ще бъде ускорено през април, а после всеки месец ще подобряваме скоростта на ваксинацията в сравнение с предишния", каза Санчес на пресконференция, отдавайки бавното начало на имунизационната кампания на забавяне на доставките от фармацевтичната компания AstraZeneca в Европейския съюз.

До края на юли трябва да бъдат ваксинирани 53 процента от 47-милионното население на Испания. Според Санчес до следващата седмица броят на напълно ваксинираните ще надхвърли общия брой на заразяванията с вируса, който до вчера беше 3,3 милиона. По данни от вчера около 5,7 милиона души са получили поне една доза, а 2,8 милиона са напълно ваксинирани с две дози.

Правителството на Чехия е одобрило първото за тази година разхлабване на ограничителните мерки в страната. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от агенция ЧТК. Предстои отварянето на магазините за детски дрехи и канцеларски стоки и ще бъде позволено посещаването на зоните на открито в зоопаркове и ботанически градини.

Разхлабването на мерките ще съвпадне с връщането в училищата на учениците от първи до пети клас. Предстои също отменяне на вечерния час и ограниченията за пътуване в страната, когато на 11 април изтече срокът на извънредното положение.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия държави. От октомври магазините, ресторантите, ателиетата за услуги и повечето училища са затворени почти без прекъсвания. Миналия месец правителството затвори всички училища и се възползва от извънредните си правомощия, за да ограничи движението на хората само в провинциите по местоживеене.

Новината за предстоящо смекчаване на ограничителните марки идва в момент, когато за първи път от началото на декември средният брой на новите заразени на седмична база спадна под 5000 на ден. Отслабва и натискът върху болничната система. От началото на тази година обаче броят на починалите в Чехия се е удвоил и надхвърля 27 хиляди, което по данни на уебсайта "Нашият свят в данни" (Our World in Data) извежда страната на първо място в света по смъртност на глава от населението, отбелязва Ройтерс. Съобщение на чешката статистическа служба гласи, че с починалите над 2500 човека на един милион жители Чехия е на първо място в света по този показател. Населението на страната възлиза на 10,702 милиона души.

Унгария разреши предоставянето на услуги, свързани с близък контакт с клиентите, отваряйки днес фризьорските и козметичните салони, предаде ДПА. Няколко други мерки бяха облекчени, след като централноевропейската страна постигна напредък в овладяването на инфекциите и ваксинирането на жителите си.

На магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, също бе разрешено да отворят, но с изискването да ограничат броя на клиентите, за да се предотвратят струпвания. Вечерният час в Унгария вече ще започва в 22.00 ч., вместо в 20.00 ч., и ще трае до 5.00 ч. на следващата сутрин.

Ресторантите обаче остават затворени за клиенти и могат да продават храна само за вкъщи, а хотелите могат да приемат само бизнес пътници.

Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер издаде разпореждане, с който се въвеждат новите правила. Заповедта е в изпълнение на разпореждането на премиера Виктор Орбан, който преди известно време заяви, че отварянето ще започне, щом бъде достигната целта - 2,5 милиона жители на страната да получат поне първата доза ваксина.

Фризьорските салони, козметичните центрове и студията за татуировки в Дания получиха днес разрешение да заработят отново за първи път от месеци, предаде ДПА. Соларните студия и шофьорските школи също получиха позволение да приемат клиенти, ако те могат да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не повече от 72 часа преди това, или ако могат да покажат, че са напълно ваксинирани, или да докажат, че са изкарали болестта.

Присъствените занятия в училищата бяха увеличени вчера, след като беше позволено на учениците от пети клас нагоре да се връщат в класните стаи на всяка втора седмица, освен в няколко региона с доста високо ниво на заразяване. Досега само учениците от първи до четвърти клас се обучаваха присъствено.

Облекчаването на правилата, наложени заради коронавируса, е част от дългосрочен план за отмяна на ограниченията върху обществения живот. Целта е мерките постепенно да бъдат премахнати, с някои изключения, докато на всички рискови групи и на всеки над 50-годишна възраст бъде предложена първа доза ваксина, стига нивото на заразяване да остане под контрол.

Сега броят на случаите на коронавирус в Дания е на стабилно равнище и е един от най-ниските в Европа.

Полша ще удължи наложените заради коронавируса ограничения до 18 април, заяви днес здравният министър Адам Неджелски в момент, когато страната се бори с трета вълна на заразяванията, а властите се страхуват, че положението може да се влоши поради контактите между хората по Великден, предаде Ройтерс.

"Имаме тежка ситуация в болниците - вчера бяха заети над 34 500 легла и бяха в употреба над 3300 апарата за обдишване. Тези нива, които са близо до 80 процента, са опасни", каза Неджелски на пресконференция. "Решихме действащите ограничения да бъдат удължени с повече от седмица . . . Удължените правила за безопасност ще бъдат в сила до 18 април", заяви той.

Неджелски каза, че последиците от повишеното движение през изминалия великденски уикенд ще станат видни в статистиката следващата седмица и че е възможно увеличение на заразяванията. Детските градини, търговските центрове, хотелите, кината и театрите ще останат затворени съгласно ограниченията.

Близо 50 хиляди нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в Турция - рекорд от началото на пандемията. Над 200 души са починали, съобщиха здравните власти. Новозаразените са 49 584. Стремително продължава да расте и броят на смъртните случаи. Починали са още 211 човека, с което общият им брой вече е 32 667. Регистрираните заразени са общо 3 579 185. Турция е осма в света по този показател.

Заради рязкото нарастване на случаите на коронавирус в страната, турската Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) отмени общите молитви (теравих намазъ), които се провеждат в джамиите по време на постите през свещения месец Рамазан всяка вечер след ифтара.

Няма официално съобщение, но се чуват твърдения, че заради ситуацията с разпространението на коронавируса в Турция е възможно да се премине към пълен локдаун.

Украйна регистрира рекорден брой от 481 смъртни случая, свързани с коронавируса за последното денонощие, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 35 498. Предишният печален рекорд от 433 починали беше на 2 април. През последните 24 часа в Украйна са регистрирани 15 415 новозаразени, с които те стават общо 1 784 579.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус