Коронавирусът в Европа: Разхлабване на мерките в редица страни

Коронавирусът в Европа: Разхлабване на мерките в редица страни

Португалия започна трета фаза на започналата преди месец отмяна на ограничителните мерки, като отвори търговски центрове, закритите помещения на кафенетата и ресторантите, зали за представления, гимназии и университети, предаде Франс прес.

"След тримесечно затваряне нямахме търпение да посрещнем отново клиентите си", радва се Костанца Фирминьо, директор на бутик за козметика и парфюми в търговски център в Лисабон.

На входа на всеки магазин има бележки, показващи максималната заетост, на земята е начертано в каква посока трябва да се движат хората и редовно се напомня за спазване на предпазните мерки. Заведението трябваше да се адаптира, за да поднови работа, спазвайки санитарните изисквания.

15 дни след отварянето на масите на открито, кафенета и ресторанти отварят днес и закритите помещения.

Португалия започна постпенно отваряне след двумесечна обща карантина, целяща да ограничи третата вълна на епидемията. Мерките се облекчават постепенно от средата на март, освен в десетина области, където разпространението на вируса е прекалено високо.

Освен това Португалия облекчи въведените в края на януари ограничения на пътуванията, като отмени пълната забрана за полети от Великобритания и Бразилия и позволи наложителните пътувания. Контролът на испанската граница обаче ще продължи най-малко до края на месеца, както и задължението за пристигащите да представят негативен тест или да спазват карантина.

Планира се последният етап на отмяната на ограниченията да започне след две седмици.

След началото на отварянето Португалия регистрира средно по-малко от 500 нови случая дневно. Общо в страната са поставени около 2,5 милиона дози ваксина, а 650 000 души са получили по две дози.

Италия обяви нови 12 694 случая на коронавирус и 251 починали за изминалото денонощие, предаде Ройтерс. В петък новите случаи са били 15 370, а починалите - 310, сочат данните на здравното министерство.

Пациентите в болници, без тези в интензивните отделения, са 23 648, а вчера са били 24 100. Спрямо вчера броят на настанените в интензивни отделения е спаднал от 3340 на 3311.

От следващата седмица само три области в Италия ще бъдат със статут на червени зони - Пулия, Сардиния и Вале д'Аоста. Там ще останат в сила строгите мерки срещу пътуванията и няма да работят магазините, които не са от първостепенна важност, и ресторантите.

Датата 26 април, понеделник, е определена от премиера Марио Драги за възобновяването на дейностите на открито в районите с умерени нива на инфекциите. Например ресторантите ще обслужват клиенти на открито.

Начертана е и пътна карта за постепенно снемане на ограничителните мерки от април до юли, която включва отмяна на забраната за маловажни пътувания във вътрешността на страната. Политиците все още спорят дали да остане в сила вечерния час.

Въпреки големия брой нови заразени Унгария отваря от утре училищата и детските градини, но родителите имат правото да решат дали да пуснат децата си на присъствено обучение, предаде ДПА.

Понастоящем средният дневен ръст на новите случаи за двуседмичен период е 363 на 100 хиляди жители. Според анкета на родителската асоциация над 76 на сто от 85-те хиляди родители в Унгария са против преотварянето на училищата.

Вчера премиерът Виктор Орбан изрази колебание дали е уместно отварянето на училищата, но се позова на препоръки на Световната здравна организация. Критични към правителството медии се усъмниха дали съществува такава препоръка.

Правителството оправда разхлабването на мерките с аргумента, че над 3 милиона унгарци и главно учителите са вече ваксинирани. Но новинарският портал 24.hu е изчислил, че в 10-милионната държава доза са получили предимно възрастните хора и групите под риск.

В Словакия от днес работят търговските центрове, фризьорските салони и библиотеките, в рамките на облекчаването на ограниченията заради новия коронавирус, предаде Ройтерс

За пръв път от месеци насам в 5,5-милионната страна отвориха врати черквите, плувните басейни, зоопарковете и някои магазини. Позволено е хотелите да приемат ограничен броя клиенти, но ресторантите на закрито остават затворени. Хората вече могат да предприемат пътувания извън района на местоживеене.

Средният дневен ръст на новите заразени на седмична база е под хиляда. Хоспитализираните са намалели до 1978 след пика от 3800 в началото на март.

За да се влезе в магазин, черква или друга сграда, трябва да бъде представен отрицателен Пи Си Ар тест. Въпреки разхлабването на мерките словашкото правителство призова хората да останат предпазливи.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус