Коронавирусът в Европа: Рекорд след рекорд

Коронавирусът в Европа: Рекорд след рекорд

Броят на новите случаи на коронавирус във Франция за първи път прехвърли прага от 30 хиляди за едно денонощие, съобщи снощи националната служба за обществено здравеопазване. За изминалите 24 часа са установени рекордните 30 621 нови заразени. За сравнение ден по-рано бе съобщено за 22 591 случая.

Пациентите в интензивно отделение са 1750, което е увеличение със 77 за едно денонощие.

Осемдесет и осем души с Covid-19 са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи във Франция е достигнал 33 125.

Ден по-рано френският президент Еманюел Макрон нареди полицейски час в столицата Париж и още осем големи града, където има много нови случаи на коронавирус. 12 хиляди полицаи ще следят за спазването на мярката, която ще бъде в сила от 21 ч. вечерта до 6 ч. сутринта на следващия ден. Полицейският час ще бъде в сила в 9 големи града с общо около 20 милиона жители, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Италия регистрира 8804 новозаразени с коронавируса през изминалото денонощие, с което счупи рекорда от предишния ден, когато техният брой бе 7332 - увеличение с почти 1500, предаде Ройтерс в четвъртък вечер.

Починалите за денонощието са 83 - също значителен ръст от предишния ден (43), но все още далече от мрачните рекорди в разгара на първата вълна на пандемията през март и април, когато бе отбелязан дневен пик от над 900 смъртни случая.

Стабилно нараства и броят на нуждаещите се от интензивни грижи в болниците - 586 вчера срещу 539 в сряда, докато през втората половина на юли той бе на ниски равнища от около 40.

Италия бе първата тежко засегната от пандемията страна в Европа и е втора след Великобритания по смъртни случаи - с 36 372 починали от коронавируса и последствията му. Благодарение на една от най-стриктните карантини, познати в света досега, правителството успя да постави заразата под контрол до лятото, но заразените отново скочиха рязко през последните няколко седмици.

Италианските власти се опитват да повишат капацитета си за тестиране и се оплакват от дълги опашки пред центровете за тестване за вируса. Вчера бе регистриран нов рекорд по брой на извършени тестове за 24 часа - общо 162 932 в цялата страна.

Чехия регистрира 9721 нови случаи на коронавирус, което е рекорд за второ поредно денонощие, показват данните на чешкото министерство на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Чехия, с население от 10,7 милиона души, е страната с най-големия скок на случаите на коронавирус в Европа. Общият им брой от началото на пандемията през март нарасна повече от два пъти и сега е 149 010.

Здравният министър на Чехия Роман Примула отново призова лекарите, работещи в чужбина, да се върнат в родината и да помогнат на своите колеги в момент, когато страната регистрира рекорден брой случаи на коронавирус. Примула приветства призива, отправен от Чешката лекарска камара, като каза, че "сме благодарни за всяка помагаща ръка". Председателят на камарата Милан Кубек призова лекарите, работещи в чужбина, да помогнат на своите бивши колеги в чешките болници.

Най-спешна нужда има от анестезиолози и медици, специализирани за работа в интензивни отделения, а също от квалифицирани работници за предоставяне на грижи.

Стотици лекари и завършили медицина студенти напускат Чехия всяка година, за да търсят работа в чужбина за по-голямо заплащане и при по-добри условия.

Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус в Полша надхвърли 8000 за първи път вчера, регистрирайки рекорд за втори пореден ден, предаде Ройтерс.

Днес бе съобщено за 8100 новозаразени с коронавируса за последното денонощие - рекорден дневен брой от началото на пандемията. Заразените за последната седмица (до днес) са се увеличили двойно в сравнение с предишната. В Полша с население от 38 млн. досега са регистрирани общо почти 150 000 заразени и 3300 починали. Сериозен проблем е недостигът на медицински персонал и оборудване. Властите в големи градове като Познан и Краков предупредиха, че болничните легла за лечение на заразени скоро ще бъдат заети на 100 процента.

Макар представители на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) да казват, че има достатъчно болнични легла и апарати за обдишване, за да може засега Полша да се справи с епидемията, доктори предупредиха, че системата може да бъде претоварена.

"Системата никога на е била работеща, дори преди пандемията. Без подкрепа . . . тя самата е като пациент в интензивно отделение. Нуждае се от спешно лечение", заяви пред радио Ер Ем Еф Анджей Матия, ръководител на полската Висша медицинска камара.

Сеймът вероятно ще се събере на извънредно заседание днес, за да обсъди нов здравен закон, който може да задължи лекарите да лекуват пациенти с Covid-19, когато това им е разпоредено от властите.

Докторите обвиняват властите, че не са подготвили здравната система през лятото, извършват малко тестове и не са затворили училищата. Те освен това критикуват правителството, че вместо да подкрепи медиците, ги обвинява за ситуацията.

Полша ще въведе отново редица ограничения за социални събирания, за училищата, търговските обекти, ресторантите и свободното време заради резкия скок на заразените с коронавируса, обяви днес правителството във Варшава, цитирано от ДПА. "Трябва да натиснем спирачките", каза здравният министър Адам Неджелски.

От неделя 150 общини в страната, включително много от най-големите полски градове, ще бъдат обявени за "червени зони", в които ще бъдат наложени най-строги мерки. Там ще бъдат забранени събирания на повече от 10 души, а в магазините ще се допускат до 5 души едновременно. Забраняват се сватбени тържества, а в църквите ще се допуска по 1 човек на 7 квадратни метра площ. Университетите и средните училища в червените зони ще преминат на дистанционно обучение, а в останалата част от страната ще преминат на хибридна система, съчетаваща дистанционно и присъствено обучение.

Ресторантите ще могат да работят от 6 сутринта до 21 ч. в цялата страна, но всяка втора маса трябва да остава празна. След 21 ч. те могат да предлагат само храна за вкъщи. Фитнесите и плувните басейни навсякъде се затварят временно, спортните събития ще се провеждат при закрити врата.

Националната здравна каса призовава днес болниците да свият до минимум планираните медицински процедури или съвсем да ги прекратят, освен за лечение на рак. Полша значително увеличи и броя на тестовете за коронавируса след критики, че те са недостатъчни. За последните 24 часа до тази сутрин са направени 64 500 теста срещу 44 000 предния ден.

В Словакия за денонощието бе регистриран рекорден брой от 2075 новозаразени. Това е увеличение от 146 в сравнение с предишния ден. Така заразените в страната с население от 5,5 млн. достигнаха 26 300, като 7182-ма от тях вече са оздравели. От усложнения, свързани вируса, досега са починали 71 души.

В момента в словашките болници от Covid-19 се лекуват 540 пациенти. От тях 18 са на интензивна терапия, а 51 са на вентилаторно дишане.

Досега в Словакия са тестирани за вируса 594 245 души, като само за последното денонощие са направени 14 010 теста - два пъти повече от предишния ден.

Рекордните 4026 нови случая на коронавирус са регистрирани в Румъния през последното денонощие при направени 30 325 теста, съобщава телевизия Диджи24, цитирайки данни на здравните власти.

Потвърдените от началото на паднемията случаи в страната достигнаха 172 516, като 127 076 пациенти са обявени за излекувани.

Още 75 души са починали през последните 24 часа, с което броят на жертвите нарасна до 5749 души.

Общият брой на хоспитализираните пациенти е 9838. Рекорден е броят на пациентите, които получават интензивно лечение - 726 души.

В Словения през последното денонощие са регистрирани нови 834 случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на инфектираните нарасна на 11 517. От началото на пандемията през март в Словения са починали 180 души с потвърдена коронавирусна инфекция.

Заради рязкото увеличение на случаите на заразяване, от днес словенските власти налагат карантина в седем от 12 района на страната, в които случаите са повече от 140 на 100 000 души население. Тези райони обхващат 117 населени места, в които живее по-голямата част от населението на Словения.

В седемте района от днес ще бъдат в сила засилени мерки за контрол, като забрана на всякакви мероприятия, които предполагат събиране на много хора на едно място, носене на предпазна маска на закрито и на открито, напускане на районите само по уважителни причини.

Останалите райони, предимно в западната и североизточната част на страната, попадат в т. нар. "оранжева зона" с по-малък риск от заразяване. В тях е разрешено свободно придвижване на хората, включително до т. нар. "червени зони", а на едно място е разрешено да се събират най-много 10 души.

Всички ученици от горните класове и студенти преминават на дистанционно обучение.

Полицията ще контролира придвижването на гражданите между различните зони.

Свещениците от Католическата църква в Словения обявиха, че ще водят богослужение без присъствие на вярващи в районите, попадащи в "червената зона".

През последните 24 часа в Русия са открити 15 150 заразени с новия коронавирус - рекорден дневен прираст от началото на пандемията. Общият им брой е нараснал на 1 369 313. Броят на смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, се е увеличил през последното денонощие с 232. Вече за пети път този месец и за осми път от началото на пандемията федерацията регистрира денонощен ръст от над 200 починали. Жертвите в Русия са общо 23 723. Условната смъртност е 1,73 на сто.

Украйна регистрира рекордните 5992 случая за последните 24 часа. Предишният рекорд беше поставен на 9 октомври, тогава новите случаи бяха 5804. Общият брой на установените коронавирусни инфекции от началото на пандемията нараства на 287 231, включително 5394 починали, 92 от които са от последното денонощие.

От началото на октомври Украйна отчита почти всекидневно по над 5000 нови случая. Рязкото увеличение на инфекциите накара правителството да продължи срока на карантинните мерки до края на годината.

Правителството на Азербайджан съобщи, че спира от понеделник метрото в столицата Баку и обявява ваканция във всички учебни заведения заради влошаване на епидемиологичната ситуация в страната. Решението е взето с оглед нарасналия брой на заразяванията и скоростта, с която се разпространява инфекцията.

Правителството нарежда освен това да бъде намален до 30 на сто делът на офисните служители в държавните учреждения, а останалите да минат на дистанционна работа. На хората над 65 се препоръчва да не излизат навън без крайна необходимост.

От 9 октомври броят на заразените с коронавируса в Азербайджан рязко расте. Вчера бе регистриран рекорден дневен прираст от 350 случая. От началото на пандемията азербайджанските медици са регистрирали 43 280 инфектирани, 619 са починали.

Споделяне

Още от Коронавирус