Коронавирусът в Европа: Русия с най-много нови случаи от началото на януари

Коронавирусът в Европа: Русия с най-много нови случаи от началото на януари

Русия регистрира най-големия брой нови случаи на коронавирус от началото на януари и почти рекорден брой починали през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 25 766 нови случая на коронавирус. Това е най-големият брой от 2 януари.

726 заразени са починали за изминалите 24 часа.

Потвърдените случаи на коронавирус в Русия, с население от около 144 милиона души, надхвърлиха 5,733 милиона. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Смъртните случаи според оперативния щаб са 141 501 - най-много в Европа. Федералната статистическа служба Росттат обаче е отчела около 270 хиляди починали след заразяване с коронавируса само между април 2020 г. и същия месец на тази година, отбелязва Ройтерс.

Руските власти се опитват да насърчат населението да се ваксинира, откакто епидемичната обстановка се влоши през юни. Няма много желаещи, при все че официални лица уверяват, че броят им се е увеличил значително.

"В идеалния случай, предвид това, че ваксинацията е единственото ефективно средство за борба срещу пандемията, ние бихме искали всички да се ваксинират по един или друг начин. На практика обаче това е трудно за постигане", обобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Германските власти внимателно следят развитието на пандемията и затягат правилата за пътувания, след като броят на новозаразените с коронавирус вчера отбеляза ръст за трети пореден ден, предаде ДПА.

В момента не може да се каже дали лекото покачване представлява трайна тенденция, каза правителството. "Периодът на наблюдение просто е много кратък, за да можем да кажем това", каза говорител на здравното министерство.

Правителственият говорител Щефен Зайберт каза, че се очаква броят на новозаразените да нараства заради варианта Делта на коронавируса, макар че не е ясно с колко. "Това, разбира се, зависи от нас и то не в малка степен", допълни говорителят.

Той призова гражданите да носят маски, да спазват социална дистанция и да се възползват от "наистина необикновената инфраструктура за тестване" и от ваксините, до които сега има лесен достъп.

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" регистрира днес общонационален показател от 5,5 новозаразени на 100 000 жители за последните седем дни, в сравнение с 5,1 преди два дни.

За последните 24 часа са регистрирани 949 нови случая на коронавирус, което е с близо 300 повече от отчетените миналата седмица. През последното денонощие са отчетени и 49 починали, което е по-малко от регистрираните 69 починали преди седмица.

Близо 34,5 милиона души в Германия - или 41,5 процента от населението, са напълно ваксинирани, докато 48 милиона - или 57,9 процента от жителите на страната, са получили първата доза от ваксината, според данни към днешна дата на института "Роберт Кох".

Германия обяви цяла Испания за рискова зона за коронавирус, съобщи днес германското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Това означава, че туристите и завръщащите се от Испания германци трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да не бъдат поставени под карантина.

Мярката, която важи и за популярни туристически дестинации като островите Майорка и Ибиса, както и за Канарските острови, ще влезе в сила на 11 юли.

Темпът на разпространение в Испания нарасна повече от два пъти за седмица, защото вариантът Делта заразява неваксинираните по-млади испанци. Германия по-рано бе включила само няколко испански области в т.нар. рискови зони.

Испанската министърка на туризма Рейес Марото заяви по-рано днес, че Испания е безопасна дестинация за туристите, изтъквайки успешния ход на ваксинационната кампания и фактът, че броят на хоспитализираните пациенти е под контрол.

Броят на новозаразените с коронавирус в Нидерландия отбеляза скок, като за последното денонощие бяха регистрирани близо 5500 нови случая на заразата, предаде ДПА. Според Националния институт за обществено здраве това е най-високият показател в тази категория от 14 май насам.

Преди точно една седмица бяха отчетени 800 новозаразени за едно денонощие. През изминалата седмица заболеваемостта се задържа на 67 нови случая на 100 000 жители.

С увеличаването на случаите властите обмислят нови мерки за овладяване на вируса. Нидерландия отмени почти всички антиковидни мерки на 26 юни и сега маските са задължителни само в обществения транспорт. На много места обаче стандартното правило за социална дистанция от 1,5 метра не се спазва.

Ръстът на инфекциите се дължи на разпространението на новия делта вариант на коронавируса, но този път това не доведе до ръст и на хоспитализациите. Нарастващ брой новозаразени се наблюдава най-вече сред младежите, за много от които се смята, че се заразяват в барове и нощни клубове.

Задължителна двуседмична самоизолация се въвежда от днес за влизащите в Словакия, които не са ваксинирани срещу коронавируса. Това се отнася и за членовете на домакинствата на местни граждани, които не са ги придружавали в чужбина, съобщи словашката телевизия ТА-3. След петия ден самоизолацията може да бъде прекратена предсрочно при получаване на отрицателен тест за вируса.

Свободно влизане в страната е разрешено само за ваксинирани, представили документ на английски, преведен на словашки или чешки. За тях са определени специални ленти за движение по КПП-тата на сухопътните граници. При транзитно преминаване влезлите в страната автомобили трябва да я напуснат не по-късно от осем часа след това, като могат да спират единствено, за да заредят гориво.

Почиващите в Португалия ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест, удостоверение за ваксиниране или за преболедуване, за да отседнат в хотел или друго място за настаняване на летовници, съобщи португалското правителство.

Същите документи ще се изискват и за хранене вътре в ресторант в петък вечер и през уикенда. Правилата ще важат за 60 общини, включително столицата Лисабон и град Порту, оценени като високо рискови от гледна точка на разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Дълго време единствената мярка, с която разполагахме, бе ограничаването на икономическата активност, каза министърката Мариана Виейра да Силва. С дигиталния сертификат на ЕС и по-честото правене на тестове имаме и други начини да гарантираме сигурността си, добави тя. Освен електронното удостоверение на ЕС за настаняване в хотел и посещение на ресторант ще важат и бързите антигенни тестове, които могат да бъдат осигурени от хотелите, обясни министърката.

Новите мерки, посрещнати с недоволство от Сдружението на ресторантьорите, ще позволят все пак на заведенията в зоните с висок риск от заразяване, които в последните два уикенда нямаха право да работят, да отворят за вечеря в събота и неделя.

Вечерният час, какъвто вече има в 45 общини, се въвежда и в още 15.

Населението на Португалия е 10 милиона. Днес тя съобщи за 3000 нови случая за последните 24 часа. С тях общият брой на инфектираните от началото на пандемията става 899 295. Близо 90 на сто от новите случаи са на по-заразния делта вариант на коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?