Коронавирусът в Европа: СЗО предупреди за нова вълна

Коронавирусът в Европа: СЗО предупреди за нова вълна

Десетседмичният спад на новите случаи на коронавируса в Европа вече е приключил и нова вълна на пандемията е неизбежна, ако гражданите и законодателите не останат дисциплинирани, каза директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс в четвъртък.

Миналата седмица броят на новозаразените нарасна с 10 процента, за което допринесоха по-големият брой обществени прояви, пътувания и събирания, както и облекчаването на ограниченията, заяви Клуге.

"Това се случва в контекста на бързо променящата се ситуация, на фона на новия тревожен вариант Делта и в регион, където въпреки огромните усилия на страните, милиони хора останаха неваксинирани", отбеляза директорът на СЗО Европа.

"Ще има нова вълна в региона на Европа, ако не останем дисциплинирани", предупреди Клуге.

Германия настигна САЩ по дял от населението като показател за броя хора, на които е поставена една доза от ваксина срещу коронавирус, заяви германският здравен министър Йенс Шпан, като добави, че предвид разпространението на по-заразния вариант Делта е важно да се поддържа темпото, предаде Ройтерс.

Германското правителство беше подложено на критики заради бавното начало на своята ваксинационна кампания по-рано през годината, особено в сравнение със страни като САЩ, Великобритания и Израел. Впоследствие обаче ваксинацията в Германия набра скорост.

Шпан каза, че на 55 процента от германците вече е поставена първа доза от ваксина, а на 37 процента са поставени две дози.

По данни на института "Роберт Кох" над една трета от всички изследвани проби за вируса в Германия са от варианта Делта, а от тази седмица има вероятност половината от всички нови заразявания да са от този вариант.

Според в. "Ханделсблат" здравното министерство планира да купи 204 милиона дози от ваксини срещу ковид за следващата година - значително повече от необходимото за ваксиниране на 83-милионното население на Германия.

Проучване на института "Форза" за телевизия Ер Те Ел показа, че три четвърти от германците са против идеята за задължителна ваксинация, а 22 процента я подкрепят.

Германия регистрира 892 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на Института за заразни болести "Роберт Кох".

Общият брой на заразените с вируса в Германия е вече 3 729 033. През последното денонощие са регистрирани и 63 нови смъртни случая, свързани. Общият брой на смъртните случаи от ковид е 90 938.

Тестовете за коронавирус ще станат от 7 юли платени за чуждестранните туристи, идващи във Франция. Това заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал в интервю за вестник "Еко", предаде Франс прес.

Цената за ПСР тест ще бъде 49 евро, а за антигенен тест - 29 евро. "Това е въпрос на реципрочност, имайки предвид, че тестовете се плащат в повечето страни, където пътуват француизите", каза Атал.

За да влезе някой във Франция от друга европейска страна, трябва да има завършен ваксинационен цикъл или отрицателен тест, направен най-много 72 часа преди пристигането.

Регистрираните случаи на коронавирус в Португалия нараснаха с 2362 за последното денонощие - най-голямото увеличение от средата на февруари, предаде Ройтерс, като се позова на официални данни.

Властите се борят да спрат разпространението на по-заразния вариант Делта, от който в момента са над половината заразявания в Португалия.

Страната с население 10 милиона души водеше най-тежката си битка с коронавируса през януари, но напоследък случаите се увеличиха и дневният брой заразявания достигна равнища, наблюдавани за последно през февруари, когато беше в сила строга карантина. Броят на починалите обаче остава доста по-малък от този през февруари.

Португалия е регистрирала досега 879 557 заразявания и 17 096 смъртни случая. Повечето нови заразявания са в Лисабон. Властите въведоха нови ограничения в няколко района, включитено столичния. Около 31 процента от португалците са напълно ваксинирани.

Заразяванията се увеличиха, след като Португалия отвори границите си за посетители от Европейския съюз и Великобритания в средата на май. Повечето предприятия възобновиха работа, а плажовете са пълни, след като летният сезон започва. В началото на седмицата португалските власти заявиха, че британските посетители трябва да остават под 14-дневна карантина, ако не са напълно ваксинирани.

От днес в Австрия се въвеждат по-либерални мерки срещу коронавируса. Същевременно кметът на Виена Михаел Лудвиг съобщи на пресконференция, че провинция Виена няма да приеме всички облекчения и въвежда задължителни тестове за децата над 6 години.

Михаел Лудвиг аргументира въвеждането на новите правила за децата над 6 години с факта, че през лятната ваканция учениците няма да бъдат контролирани, както това става няколко пъти на седмица в училищата по време на учебната година. От утре децата, които посещават летни къпални, заведения за хранене, за услуги или културни мероприятия във Виена, ще трябва да представят отрицателен ПСР или антигенен тест. Друг аргумент за въвеждане на мярката са статистическите данни, според които във Виена заразените деца и младежи от 0 до 19 години представляват 40 процента от общия брой на заразените.

Освен това в австрийската столица няма да са валидни направените вкъщи антигенни тестове, както и тестовете, предлагани в различни заведения.

За всички над 12 години или възрастни в страната важи правилото за представяне на документ за ваксиниране, за прекарано заболяване или за отрицателен антигенен или ПСР тест, направен в аптека или в създадените за целта пунктове.

Виена запазва и редовното тестване на определени професии, например на работещите в детските градини, в заведенията за хранене и в други сектори на обществения живот, където съществува непрекъснат контакт с хора. По-строгите мерки остават в сила до края на август, след което в зависимост от епидемиологичната обстановка ще се прецени дали да бъдат продължени.

Виена се присъединява в останалите аспекти на разхлабване на мерките в Австрия, които визат в сила от днес: въвежда се задължението в средствата за обществен транспорт да се носи обикновена маска, не е задължително тя да бъде от типа ФФП2. Допуска се носенето на маски ФФП2 от всички, които желаят да имат по-сигурна защита. За пътниците без маски глобата ще е 50 евро.

Разпоредбите, валидни за цялата страна, предвиждат разхлабване на антиковидните мерки. Премахва се вечерният час и отварят врати нощните заведения. Те ще имат право да запълнят 75 процента от капацитета си. В търговската мрежа отпада задължението за осигуряване на определени квадратни метри периметър за всеки посетител.

Остава задължението за представяне на документ за ваксинация, прекаран коронавирус или направен тест за всички посетители на заведения за хранене, барове, хотели, фризьори и други извършващи услуги с телесен контакт салони. Изискването се отнася и за всички мероприятия с участието на повече от сто души, културни мероприятия и мероприятия за забавление в свободното време (изключение правят музеи, библиотеки, архиви), автобусни пътувания, кораби за излети и спортни площадки и съоръжения.

Остава задължението за снемане на данните на посетителите в заведение или хотел, когато престоят им е над 15 минути. Задължението е валидно и за спортни площадки, увеселителни заведения и сбирки на повече от сто души.

Руското правителство регистрира днес 672-ма починали от Covid-19 през последните 24 аса, нов пик от началото на епидемията, която отново пламна в Русия с увеличаване на случаите на варианта Делта на коронавируса, предаде Франс прес. Това е черен рекорд за трети пореден ден. В страната бяха отчетени и 21 042 нови случаи на заразата.

Столицата Москва, основно огнище на епидемията в Русия, и Санкт Петербург са регистрирали съответно 108 и 115 нови жертви. Тези числа са близки до мрачните им рекорди, установени в началото на седмицата.

От средата на юни епидемията отново се засилва в страната заради бавна ваксинационна кампания и появата на варианта Делта, който е много по-заразен.

Кампанията за ваксиниране започна през декември с много пропаганден шум около "Спутник V", водещата руска ваксина, но досега е убедила само 23 милиона от общо 146 милиона руснаци, или 15 на сто от населението.

Броят на регистрираните от правителството смъртни случаи вече е 135 886, което прави Русия европейската страна с най-много жертви на коронавируса. Статистическата агенция Росстат, която има по-широко определение за смъртните случаи, свързани с коронавируса, изчислява обаче, че в края на април починалите са били 270 000.

Град Москва, а след него и около 15 региона, през последните седмици въведоха ограничителни мерки като връщане към дистанционна работа за част от служителите, задължителна ваксинация за хората, които се грижат за лица с трайни увреждания, и посещаване на ресторант само със здравен пропуск.

Кметът на руската столица обяви, че от днес лечебните заведения ще предлагат повторно ваксиниране, предаде Ройтерс. Здравното министерство издаде вчера нови разпоредби за националната програма по ваксиниране, в които препоръчва на клиниките да започнат за поставят повторни дози на хора, ваксинирани преди 6 месеца или повече, което прави Русия една от първите държави в света, започнала реваксинация.

Здравното ведомство отбеляза, че кампанията е извънредна мярка, тъй като случаите на коронавирус в Русия рязко се увеличиха, а темповете на ваксинация остават бавни. Здравните власти обявиха, че ще се стремят към спешно ваксиниране и препоръчват повторна доза за ваксиниране на всеки 6 месеца, докато не бъдат имунизирани 60 процента от пълнолетните руснаци. Първоначално властите планираха да постигнат тази цел през есента, но във вторник Кремъл каза, че това няма да стане.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус