Коронавирусът в Европа: В Дания падат всички останали ограничения

Коронавирусът в Европа: В Дания падат всички останали ограничения

В Дания днес отпаднаха всички останали ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е станало възможно, защото голяма част от населението на страната е ваксинирано.

Хората в Дания вече не трябва да показват сертификат, доказващ, че са ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване, изкарали са инфекцията или не са заразени, за да имат право да посещават нощни заведения или да ходят на спортни събития.

В страната Covid вече не е класифициран като "критична заплаха за обществото".

През последните месеци датското правителство постепенно отменяше рестрикциите заради коронавируса като задължителното носене на маска.

Нощните заведения отвориха отново в началото на този месец, след като бяха затворени в продължение на година и половина. Досега обаче посетителите трябваше да покажат здравен сертификат.

Смекчаването на ограничителните мерки в Дания стана възможно благодарение на големия брой ваксинирани, заяви в края на миналия месец министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Над 83 процента от жителите на страната, навършили 12 години, вече са напълно ваксинирани, отбелязва ДПА.

За хората, влизащи в Дания, обаче остават някои рестрикции. Необходим, например, е тест за пътници, идващи от определени държави и региони.

От началото на пандемията в Дания, с население от 5,8 милиона души, са потвърдени близо 351 хиляди случая на коронавирус. Над 2600 човека са починали.

Италианското правителство реши, че персоналът по чистотата и кетъринга в училищата и в старческите домове ще трябва да се ваксинира задължително срещу коронавируса и да представя зелен сертификат за ваксинация, предаде Ройтерс.

Задължителното изискване за зелен сертификат е вече в сила за учителите. Задължителната ваксинация срещу коронавируса за здравните работници пък бе въведена още през март.

Зеленият сертификат бе въведен за редица обекти още на 6 август в Италия. От 1 септември той започна да се използва в междурегионалния транспорт.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца днес заяви, че в скоро време употребата на зеления сертификат ще бъде разширена още повече. Но въпросът поражда напрежение в правителството на Марио Драги. Крайнодесните от Лига се противопоставят на въвеждане на изискване за зелен сертификат за всички обществени служители и дори за някои частни фирми.

Новозаразените с коронавируса за последните 14 дни в Испания са спаднали средно до около 140 на 100 000 души, предаде Ройтерс. Това е голяма промяна в сравнение с рекордната бройка от 900 новозаразени на 100 000 души в края на януари. Здравните власти смятат за високорисково ниво 150 новозаразени на 100 000 души.

В страната бавно отстъпва петата вълна на разпространение на заразата, а напълно ваксинирани са над 70 процента от населението.

Поради тази причина властите облекчиха някои рестрикции, като например разрешиха повече хора да присъстват на външни спортни прояви, като например на мачове на стадионите.

Комисия на Световната здравна организация призова за широкообхватни реформи на здравните системи в Европа, предаде ДПА.

Въпреки нееднократните предупреждения за глобална пандемия, светът не беше подготвен за коронавируса при появата му в края на 2019 г., заяви регионалният офис на СЗО за Европа. Тези грешки не трябва да се повтарят, заяви комисията, създадена по време на пандемията и ръководена от бившия италиански премиер Марио Монти, като публикува окончателния си доклад.

Паневропейската комисия по здравеопазване и устойчиво развитие препоръча всеобхватни реформи, отчитайки уроците на коронавирусната пандемия.

Трябва да се признае взаимовръзката между здравето на хората, животните, растенията и тяхната обща околна среда.

Необходимо е да се вземат мерки срещу дълбоко вкорененото неравенство в здравеопазването, както и на неравенството, дължащо се на разлики в социалното и икономическо положение или на разликите в половете.

Необходими са по-големи инвестиции в националните здравни системи, както и в иновациите и в събирането и споделянето на информация за националното здравеопазване.

Европейският регион на СЗО включва 53 страни, сред които са страните от ЕС, както и други страни като Русия и Турция, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Коронавирус