Коронавирусът в Македония: Инфекциозната клиника в Скопие е пълна

Коронавирусът в Македония: Инфекциозната клиника в Скопие е пълна

Инфекциозната клиника в Скопие е изпълнена до пълния си капацитет и пациенти ще се приемат вече в модулна болница за коронавирус, която се намира до нея, съобщи МИА. Модулната болница е оборудвана със 72 легла, съобщи министерството на здравеопазването на РСМ. Медицинският персонал ще работи на ротационен принцип, за да отговори на възможното нарастване на хоспитализирани пациенти в предстоящия период.

Модулната болница, открита вчера, е екипирана с персонал от скопската болница "8 септември ", заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче.

Здравното министерство на страната подчерта, че здравната система е подготвена за ситуацията, но призова гражданите да бъдат отговорни и да изпълняват изцяло защитните мерки против коронавируса, за да предотвратят още по-голямо разпространяване на заразата.

Гражданите на Република Северна Македония от днес няма да могат да пътуват в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина без да представят отрицателен PCR тест, съобщават изданията в Скопие, оценявайки новината като "студен душ от правителството". Преди това бе обявено, че от 12 октомври гражданите на пет балкански държави ще могат да влизат в тях, без да са длъжни да представят отрицателни тестове за коронавирус.

Правителството на Република Северна Македония информира гражданите, че заради влошаването на ситуацията с пандемията в региона и големия брой случаи, влизането на македонски граждани в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина няма да бъде позволено без представяне на негативен отрицателен PCR тест, който не е по-стар от 48 часа от момента на влизане в тези страни, се казва в съобщение на правителството, пише "Независен весник".

Възможността за влизане в Косово без тест остава, но правителството апелира към гражадните да не пътуват извън страната, ако няма неотложна необходимост за това. Правителството и здравните власти тези дни ще ревизират решението за влизане на граждани от Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина в Северна Македония без PCR тест, пише вестникът.

Скопските издания съобщават, че през последните 24 часа в Северна Македония са потвърдени 383 нови случаи на коронавирус, а седем души са починали. Броят на активните случаи в страната в момента е 3951.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че се очаква парламентът да започне да работи онлайн, след като двама депутати се оказаха заразени с коронавирус. Премиерът Зоран Заев вярва, че властта и опозицията ще се договорят да работят онлайн и по такъв начин ще бъде гласуван бюджетът, пише изданието. Следващото правителствено заседание също ще бъде онлайн по препоръка на здравните власти, заявил Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус