Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коронавирусът върна дебата за минималната заплата в ЕС

Седем пъти разлика между най-високото и най-ниското възнаграждение в Европа

0 коментара
Коронавирусът върна дебата за минималната заплата в ЕС

Минималната работна заплата в ЕС, един от най-важните въпроси на комисията на Урсула фон дер Лайен, бе гореща тема в Европейския съюз в началото на годината, когато удари кризата с коронавируса.

Сега, когато настъпва икономическа криза и рецесия, въпросът е как Европейската комисия и държавите членки да осигурят справедливи възнаграждения и приличен жизнен стандарт по време и след коронакризата, пише Eurofound - европейска фондация за подобряване на условията за живот и труд, която се финансира от ЕК.

Най-уязвимите - работещите на минимална заплата

Работещите на минимална заплата традиционно са сред най-уязвимите категории заети на пазара на труда. Въпреки че в началото на годината минималните заплати бяха увеличени в цяла Европа, 7 от 10 работещи срещу минимално възнаграждение имат трудности да свържат двата края в сравнение с по-малко от половината останали работещи, според данните на EU-SILC от 2018 г. Това ниво варира значително в отделните страни - от по-малко от 10% в Дания, Финландия и Швеция до 50- 60% в България, Хърватия и Кипър и до 80% в Гърция.

В същото време работещите на минимална работна заплата в цяла Европа все по-често са призовавани да предоставят основни услуги по време на мерките срещу Covid-19. В същото време вероятността да бъдат съкратени или да се разболеят е значително по-голяма поради концентрацията им в силно засегнати сектори.

Като цяло коронакризата засегна два вида работещи на минимална заплата особено силно, но по много различни начини.

От едната страна са най-важните работници - тези, които поддържаха икономиката по време на извънредните мерки и карантината. Те работят в сектори като селското стопанство, търговията на дребно и в сферата на чистотата. Това са секторите с най-ниска работна заплата.

В началото на юни еврокомисарят по въпросите на работните места и социалните права Николас Шмит посочи парадоксално слабата икономическа позиция на много основни работници по време на коронакризата.

"Тези работници поддържаха нашите общества и икономики живи, когато всички останали трябваше да спрат да работят. Парадоксално е обаче, че те ще бъдат засегнати най-силно от кризата. Работата за инициатива за минимални заплати в ЕС е съществен елемент от нашата стратегия за възстановяване. Всеки заслужава приличен жизнен стандарт", каза Николас Шмит.

Другата група работещи на минимална заплата бяха тези, които си останаха у дома, когато бяха наложени извънредните мерки в редица страни. Проучването "Живот, работа и Covid-19" на Eurofound показва, че 29% от анкетираните са загубили временна или постоянна работа заради пандемията. Те са работили в секторите засегнати най-силно от пандемията - хотелиерство (16%), изкуства, развлечения, отдих или домашни помощници (14 %) и сервизни работници (16%).

Проучването показва още, че близо 40 на сто от анкетираните са завили, че доходите им са намалели в сравнение с тези от преди Covid-19. Близо половината твърдят, че техните домакинства не могат да свържат двата края, а над половината казват, че не могат да поддържат стандарта си на живот повече от три месеца без доход.

Ситуацията е още по-страшна за три четвърти от безработните, които не могат да се справят повече от три месеца, като 82% от тях съобщават, че домакинствата им срещат трудности.

Не е необходимо много въображение, за да се определи как тези резултати се свързват с онези, които получават минимална работна заплата, които са загубили работата си пред кризата.

Пътят напред

Пропастта между работниците на предните линии и ниските заплати, които получават, подчертава несправедливост, която може да бъде отстранена веднъж завинаги, пише Evrofound.

В политическата сфера минималните заплати станаха широко приети. Толкова, че политическата воля превърна дебата за минималната работна заплата в двупартиен въпрос. Урсула фон дер Лийен, член на ЕНП, която традиционно е по-дясноцентристка, в своите политически насоки обеща да представи правен инструмент, който да гарантира, че всички работници в ЕС са защитени от справедлива минимална заплата, която да позволи достоен живот, където работят.

На равнището на ЕС изглежда има политическата воля за решаването на този въпрос, след като в началото на юни започна втората фаза на консултациите за минималната заплата в ЕС. Засега е ясно, че ЕК няма да определи обща минимална заплата за целия ЕК, но може да се очаква да се опита да създаде споделена рамка, в която да се определят минимални заплати на национално ниво, пише Eurofound. Според фондацията това би могло да стане, че постигане на съгласие по общи критерии и цели, следене на изпълнението им чрез индикатори и насърчаване на икономическото сближаване. На този етап консултациите дават възможност за изработването на такъв правен инструмент за минималното заплащане в ЕС.

Все пак договорените правила не са на равнището на ЕС, а на държавите-членки и социалните партньори. Битката е между бизнеса и работниците, а ЕК е арбитърът, който трябва да разреши спора. "Гарантирането, че всички работници в ЕС да печелят достойно е от съществено значение за възстановяването, както и за изграждането на справедливи и устойчиви икономики, а минималните заплати играят важна роля за това", отбеляза ЕК по време на започналите консултации през юни.

Ръководителят на научните изследвания в Eurofound Кристин Аумайр-Пинтар казва, че Covid-19 е довел до значителни смущения както на пазара на труда, така и сред общество в Европа. "Работещите на минимална заплата са непропорционално изложени не само на рисковете за здравето, но и върху въздействието на кризата върху заетостта. Въпреки че въз основа на тяхната индустрия, можем да видим, че съществуват две различни категории работници с минимална работна заплата, Европа трябва да бъде обединена в поставянето на интересите на работниците с минимална и ниска заплата на преден план в мерките за възстановяване", казва Кристин Аумайр-Пинтар.

Пандемията от Covid-19 може да се окаже е повратната точка, която да отвори възможности за по-бърз напредък към по-равнопоставено и справедливо общество и договарянето на механизма за определянето на справедлива минимална заплата е една важна стъпка.

България е с най-ниското заплащане в ЕС

Ако бъде договорен общ европейски механизъм за определяне на минималната работна заплата очакванията са това да доведе до ръст на минималното възнаграждение у нас, което е далеч от средното за ЕС - 312 евро срещу 780 евро.

Традиционно България е на дъното с най-ниска минимална работна заплата от 312 евро на месец (610 лв.) от началото на 2020 г., въпреки увеличението с 9 на сто спрямо миналата година. За сравнение, в Люксембург минималната заплата е 2142 евро месечно.

И ако през 2019 г. страната ни беше последна и по отношение на минималната работна заплата спрямо покупателната способност, то през настоящата година по този показател вече се отлепяме от дъното, като изпреварваме Латвия. Това е единствената страна в ЕС, в която през 2020 г. нямаше ръст на минималната работна заплата и тя остана 430 евро месечно.

Като цяло в началото на 2020 г. почти всички страни-членки на ЕС увеличиха минималната работна заплата. Единственото изключение беше Латвия, където тя остана без промяна. Най-голям беше ръстът на минималната заплата в Полша от 523 до 611 евро месечно (17%), а най-малък във Франция - от 1521 до 1539 евро (1.2%).

Увеличаването на минималните заплати в сравнение с реалните не е достатъчно за да се преодолее голямата диспропорция в заплащането. Това е причината ЕК да иска да въведе минимална заплата, която е процент от средна заплата за съответната страна членка. Такава дискусия има в редица страни. Например в Полша, Словакия и Испания предложението е минималната заплата да е 60% от средната за страната. В България, Литва и Португалия се обсъждат други механизми за вдигането ѝ.

Засега преговорите между синдикати и работодатели у нас за определяне на прозрачен и предсказуем механизъм за минималната заплата търпят провал. Синдикатите настояват за отмяната на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане. Българските работодатели пък искат да се премахнат допълнителните плащания за прослужено време и дори намаление на заплатите заради коронавируса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.