Коронавирусната инфекция рязко снижава нивото на витамин А в организма

Коронавирусната инфекция рязко снижава нивото на витамин А в организма

Турски медици установиха, че заразяването с новия коронавирус води до значително понижаване на концентрацията на витамин А в човешкия организъм, става видно от публикация в електронната библиотека medRxiv.

Молекулите на споменатия витамин са от съществено значение при синтезирането на противовирусните белтъчни молекули - интерфероните.

"Нашите наблюдения показаха, че концентрацията на ретинол /биодостъпната форма на витамин А/ е била крайно ниска при пациенти с тежка форма на Covid-19. А това се е отразило негативно върху производството на интерферони от първи тип.

При тази констатация е наложително да се прилагат високи дози витамин А, а също така и на препарати, възпрепятстващи разлагането на ретинола за борба с коронавируса", пишат турските медици.

Техният екип под ръководството на Озгюр Аслан, професор от Медицинския университет на Турция в Анкара, разкри още една зависимост. Много от нарушенията в работата на организма, традиционно свързани с острите форми на коронавируса, много си приличат с последствията от хронически недостиг на витамин А.

Екипът събрал кръвни проби от 23 здрави жители на Турция и на 27 пациенти на университетска болница, страдащи от крайно тежка форма на Covid-19 в реанимациите. Сравнявайки състава им, проф. Аслан и колегите му установили , че концентрацията на ретинол в организма на тежко заболелите била крайно ниска.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?