Коронавирусната криза в Европа заснета от въздуха

ЕК използва сателитната си система за наблюдение, за да убеждава страните членки да пропускат трафика

Битката срещу коронавируса затвори европейските градове и предизвика огромни задръствания по границите. 

Европейската комисия има достъп до системата на ЕС за наблюдение и мониторинг на Земята Copernicus system (известна още като Очите на Европа върху Земята), създадена да картографира случаи на природни бедствия, да следи климатичните промени и замърсяването на въздуха. Сега ЕС използва програмата, за да следи в реално време ситуацията по границите и да говори със страните членки да пропускат трафика през затворените си граници. Снимките освен това показват празните улици и площади в европейските градове, съобщи базираният в Брюксел сайт "Политико", който е получил някои от снимките, направени в последните дни.

Изображенията дават детайлна представа за това как е повлияло затварянето на границите върху логистичните маршрути за доставки и затрудненията при транспортирането на храни и медицински продукти в единния европейски пазар. Мерките, предприети от страните членки, създадоха километрични опашки по границите вътре в ЕС, който допреди дни беше най-голямата в света зона за свободно движение.

Използваме сателитните снимки, за да покажем на страните членки какво причиняват на себе си, като се изолират икономически, коментира председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен в петък пред германско радио.

Сателитните снимки, показани по-долу, показват задръстването в четвъртък на граничния пункт Никелсдорф- Хегешалом на австрийско-унгарската граница. От австрийската страна се вие опашка дълга 30 км. Във вторник Унгария затвори границите си за пътническия транспорт, а товарният трафик бе ограничен в определени коридори.

Снимки, направени от частни компании за сателитно наблюдение – като Planet and Maxar (и двете американски), показват туристическия хъб Венеция, чийто улици сега са пусти, а каналите – по-чисти, в рязък контраст с кадрите отпреди една година по това време. 


Сателитна снимка на пл. "Сан Марко" на 18 март 2020 (вдясно) и снимка от същото място на 18 март 2019 (вляво) - Planet Labs 

Сателитното наблюдение позволява на правителствата и на аварийните служби да реагират при бързи промени. 

Празни улици, намален трафик, складиране на материали – това са преките резултати от вируса, става ясно от кадрите, които следят промените почти в реално време.

Maxar има снимки на празните площади в Лисабон, Мюнхен и Милано, както и опустелия Колизеум в Рим. 


Лисабон


Мюнхен


Милано


Колизеумът в Рим

Споделяне

Още по темата

Още от Свят