Корпоративна банка може да заработи само след няколко седмици

Муравей Радев

Активните мерки за фалирането на КТБ, на които бяхме свидетели след 20.юни т.г., напоследък се замениха от пасивни. Те са не по-малко ефикасни, защото след продължителното ѝ затваряне, на което БНБ я обрече , тя ще се самофалира. Докато умните се наумуват, а лудите се налудуват, банката ще фалира, след което ще последват верижни фирмени фалити, а активите ѝ ще бъдат разпродадени на безценица. Всичко това все още може да бъде избегнато, ако държавата се вземе в ръце и направи няколко бързи и решителни стъпки.

Ето някои от тях:

Дава се едноседмичен срок на сегашните собственици да рекапитализират КТБ и да внесат свеж финансов ресурс, ако е необходимо и колкото е необходимо. Никой по-добре от собствениците  не знае има ли капиталова дупка и колко е голяма тя. Те обаче със сигурност ще откажат, защото колкото и пари да вкарат в банката, огромното обществено недоверие към тях ще предизвика масово теглене и прехвърляне на сметки още в деня на отварянето ѝ, което ще предизвика бърз и този път реален фалит.

БНБ обезсилва акциите на собствениците на КТБ, с което фактически държавата придобива собствеността върху нея. Обявява нов едноседмичен срок за инвеститори /финансови институции или физически лица/, които искат да придобият банката. Това също вероятно няма да проработи, защото потенциалните инвеститори не знаят фактическото състояние на КТБ. Наивно е да се очаква друга банка или банков консорциум да прояви колегиална загриженост, закупувайки я, защото техният интерес е да придобият клиентите ѝ, а не да оздравят свой конкурент.
Горните две стъпки са задължителни за да се спази законът. Следва третата, най-важна стъпка.

БНБ обявява КТБ за държавна банка. Налива временно известна ликвидност, ако е необходимо. Държавата има огромни възможности и за допълнителна ликвидност и за необходими гаранции при нужда. На третата седмица отваря банката и застава зад нея с цялата си финансова и административна мощ. Паниката сред клиентите ще бъде преодоляна за броени  часове, ликвидният проблем ще изчезне и банката ще заработи нормално. Така както се случи преди месец с Първа инвестиционна банка. Това е най-евтиният и пряк път за изход от кризата. И зависи само от добрата воля на държавата. Обратно, ако държавата допусне фалит на банката, тя ще понесе  големи преки и косвени загуби. Тя е длъжна да доплати гарантираните депозити след изчерпване на Гаранционния фонд, а за размера на щетите от фирмените фалити можем само да гадаем.

След стабилизирането на КТБ, тя може да бъде продадена като добре функционираща институция на отговорен и прозрачен инвеститор. И държавата да спечели вместо да загуби.

Успоредно с тези стъпки, разследването на виновните лица в банковия сектор и извън него трябва да продължи, да стигне до край и обществото да бъде запознато с машинациите на банкери, политици и държавни институции, чието порочно кръвосмешение доведе до сегашните печални резултати.

Декларирам, че в казаното по-горе съм се ръководил само от обществения интерес.  Нито аз, нито членовете на семейството ми имаме депозити или сметки в КТБ или други финансови или корпоративни интереси, свързани с нея.                                                      

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?