Корпоративна банка пуска първични акции

Чрез първично публично предлагане на акции Кооперативна банка ще увеличи капитала си от 50 млн. лв. на 60 млн. лв. Това решение са взели акционерите на редовно общо събрание, проведено на 12 март, съобщиха от финансовата институция.

Подробности относно емисионната стойност, минималната и максимална цена, при която инвеститорите ще могат да придобият акции от увеличението на капитала на банката, както и детайли за провеждането на аукциона, ще бъдат оповестени след потвърждение на проспекта на банката от Комисията за финансов надзор. Реалистичният срок за провеждане на първичното публично предлагане (IPO), чийто посредник ще е  Обединена българска банка, е средата на месец май. 

Увеличението на капитала чрез IPO и придобиването на статут на публично дружество ще повиши конкурентоспособността и престижа на Корпоративна банка, посочи председателят на Надзорния съвет на дружеството Цветан Василев. По думите му привлечените чрез акциите капитали са предвидени за реализацията на плана на банката до 2009 г.

През 2006 г. активите на банката са увеличени с 92 % до 1 005 556 000 лева. Ръстът на привлечените средства от фирми и граждани е почти удвоен в размер на 95.1 на сто до 884 215 000 лева. Печалбата след данъци е 6,543 млн.лв., които ще се заделят във фонд “Резервен”.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?