Корпоративни акции в Деня на Земята събраха тонове хартиени и е-отпадъци

Над тон непотребно електронно оборудване бе предадено за рециклиране в Деня на Земята

Тонове хартиени и електронни отпадъци събраха корпоративни акции на служителите на “ЕйчПи (НР) България“ и “ЕВН България“ в понеделник, когато се отбелязва Деня на Земята.

 

Около 200 служители на компютърния гигант предадоха над 1370 кг стари и непотребни телефони, компютри, монитори, телевизори, радио и видео апарати, диктофони, батерии и т.н. Събраните електронни отпадъци ще се предадат за рециклиране.

 

“Малко известен факт е, че електронните отпадъци, които хората генерират ежедневно, съставляват малък процент от общото количество отпадъци, но в същото време са изключително токсични и опасни за природата“, коментира генералният мениджър на НР България Ираван Хира.

 

40-50 милиарда килограма използвано електронно оборудване се изхвърлят годишно в света. От тях само между 5 и 15% се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и т.н.), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени. Само от рециклирането на 1 млн. мобилни телефона се извличат 16 хил. кг мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

 

Работещите в доставчика на ток за Югоизточна България пък предадоха за преработка над 29 тона хартиени отпадъци, които са били събирани през изминалата 2012 г. Това се равнява на 438 дървета или близо 10 дка гора.

 

От ЕВН припомнят, че участваха в засаждането на 6000 дръвчета тип кедър в местността Дъбрава до Стара Загора. Проектът има за цел възстановяването на 30 декара горски фонд, който е бил унищожен от пожар през 2007 г. Компанията се грижи съвместно с Българското дружество за защита на птиците и Зелени Балкани за обезопасяване на щъркеловите гнезда по електрическите стълбове и на електроразпределителната мрежа при евентуален контакт с птици.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?