Корумпиран елит води България

Девет месеца след влизането в Европейския съюз България все още не се е трансформирала по западен образец, пише в последния си брой швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг", цитиран от радио Дойче веле.

Статията припомня проблемa с многото неразкрити поръчкови убийства в България и цитира анонимен източник, според когото видни представители на старата комунистическа система все още дърпат конците задкулисно.

Дали тази теория е вярна е трудно да се каже, коментира изданието и припомня, че една от фигурите, които са били добре информирани в тази връзка, а именно бившият шеф на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, през миналата година се е самоубил, като обстоятелствата около смъртта му така и не са били окончателно изяснени.

По-нататък в статията се обръща внимание на работата на следователи и прокурори, като мимоходом се споменава за катастрофалното състояние на съдебните разследвания по времето на бившия главен прокурор. "Нойе цюрхер цайтунг" споменава в тази връзка за голям брой дела, които са били съзнателно точени в продължение на години в зависимост от хрумванията на подкупни магистрати. Цитирана е говорителката на главния прокурор

Маргарита Попова, според която от началото на годината досега са открити 28 следствия срещу прокурори, а четирима магистрати вече били уволнени.

Още по-впечатляващи са данните за борбата срещу корупцията, коментира "Нойе цюрхер цайтунг", но обяснява, че тъй като в тях се съдържат данните и за най-дребните прегрешения, на практика официалната статистика не дава ясна представа за качеството на водените съдебни следствия.

Публикацията обръща внимание и на корупция, вдъхновена от поведението на чуждестранни инвеститори. Големите западни инвеститори могат не само в България, но и в цяла Източна Европа напълно свободно да плащат подкупи, и то без да подлежат на наказание, пише вестникът и допълва: Eдновременно с това правителствата на същите западни страни са трогателно ангажирани да разясняват смисъла от етични действия в условията на капитализма. Тази противоречивост на европейските партньори, разбира се, не е останала скрита и за България и страната твърде добре се възползва от това, отбелязва швейцарският вестник.

Изданието цитира чуждестранен наблюдател с голям опит, който твърди, че в България се е утвърдил корумпиран елит, който всеки ден поновому се убеждавал на практика, че с пари може да се купи всичко. Българският елит според същия източник бил лишен от всякакво съзнание за обществена отговорност.

В тази връзка швейцарският вестник се пита дали по-късното приемане на страната в Европейския съюз всъщност е можело да помогне за отстраняването на проблемите. Вместо отговор "Нойе цюрхер цайтунг" използва метафората за къща, изградена върху гнили основи, която всеки момент може да се срути. Затова членството в ЕС при всички положения може да се разглежда най-малкото като укрепителен елемент.

Според швейцарския вестник независими източници виждат добра воля в действията на главния прокурор Борис Велчев. Дали обаче той ще съумее да спаси имиджа на българското правосъдие не е ясно, още повече, че това не зависи единствено от личните му усилия. За да стане това, са нужни честни и по-добре платени магистрати, както и структурни промени в съдебната сфера.

Първото искане беше наскоро осъзнато. Висшият съдебен съвет взе решение за удвояване на заплатите на всички съдии и прокурори, които в бъдеще ще получават средно по 1500 евро на месец. Подобен доход би ги направил по-неуязвими пред опитите за подкупване, пише швейцарският вестник, цитиран от Дойче веле.

Споделяне

Още от България