Корупционен скандал тресе Полша

Полският премиер Доналд Туск уволни директора на националната Служба за борба с корупцията Мариуш Камински, а министрите на вътрешните работи и на правосъдието подадоха оставки, съобщиха световните агенции.

Вицепремиерът и вътрешен министър Гжегож Схетина и правосъдният министър Анджей Чума, както и зам.-министър на икономиката подадоха оставките си заради скандал около закон за хазартния бизнес, наречен от местните медии "Блекджак гейт".

Туск съобщи, че е уволнил шефа на антикорупционната служба Мариуш Камински за злоуотреба с власт. Камински, който е от опозицията, обвини вътрешния и правосъдния министър, както и двама депутати, че са се опитали да блокират приемането на нови законови разпоредби, с които се увеличават данъците за хазартния бизнес. Той твърди, че те са действали под натиска на собственици на казина и игрални зали.

Туск съобщи, че следващата седмица ще назначи новите министри.

"За да продължи работата на правителството в атмосфера на пълно доверие, искаме да направим всичко, за да убедим поляците и нашите политически противници, че възнамеряваме да решим този случай по безпристрастен начин", заяви Туск.

Премиерът обяви, че иска да защити имиджа на правителството и каза, че създава специална парламентарна комисия за разследване на аферата.

И Схетина, и Джевецки отричат да са лобирали в интерес на хазартната индустрия.

Камински пък бе обвинен, че е злоупотребил с пълномощията си при провеждане на операция по уличаване в корупция на държавни служители. Бившият вече шеф на службата за борба с корупцията твърди, че е невинен и обещава да го докаже, ако бъде изправен пред съда.

Службата, която Камински оглавяваше, бе създадена през 2006 г. от правителството на тогавашния премиер Ярослав Качински, който сега е лидер на опозицията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?