Корупционни съмнения за милиони повишиха напрежението около АЕЦ "Козлодуй"

Смененият шеф на централата отрича да има офшорка, а ДАНС се зае с поредния сигнал за нагласена поръчка

Корупционни съмнения за милиони повишиха напрежението около АЕЦ "Козлодуй"

Твърденията на независимия депутат и лидер на партията "Нормална държава" Георги Кадиев за корупционни практики при обществените поръчки на АЕЦ "Козлодуй", за офшорка на шефа ѝ Димитър Ангелов на Сейшелите, последвани от новината за смяната му заради изтекъл мандат, открехнаха леко капака на врящия казан от фирмени интереси покрай ядрената централа. В историята се оказа включена и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), но очевидно разследването ѝ на една от десетките поръчки на АЕЦ "Козлодуй" ще приключи без конкретен резултат и както обикновено, нещата ще продължат по старому.

Кадиев се опита да хвърли светлина върху разходите на ядрената централа, за които в енергийния сектор открай време се твърди, че са надписани, за да да покриват комисионни от страна на предпочитаните фирми изпълнителки към съответните управляващи. Преди два дни той обяви, че още преди месец и половина е сигнализирал премиера Бойко Борисов за порочни практики при търговете на АЕЦ "Козлодуй" и за това, че изпълнителният ѝ директор Димитър Ангелов има офшорна фирма. Борисов на свой ред наредил на ДАНС да извърши проверка.

Дали наистина Ангелов има офшорна компания засега е въпрос на дума срещу дума. От една страна са твърдението на депутата и показаният от него сертификат. В сряда излезе и специално изявление на Ангелов: "Аз, Димитър Ангелов, не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма било то в България или в чужбина".

Ангелов: Проверка да установи, че нямам фирми където и да било

"Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име. Това може да бъде установено от всеки, който направи съответната проверка", допълва Димитър Ангелов. От ДАНС засега не са коментирали нищо по въпроса.

Пред Mediapool директорът на АЕЦ "Козлодуй", който чака вписването на смяната му със заместника му Иван Андреев, за да напусне поста, лансира версията, че Кадиев го атакува заради отрязан достъп на фирми на съпругата му Соня Кадиева до търговете за електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Това на свой ред съвпаднало с изтичането на мандата му начело на ядрената централа. Ангелов заяви също, че обмисля дали да не съди депутата и партиен лидер за неверни твърдения и уронване както на неговия престиж, така и на ядрената централа, която стриктно спазвала законовите изисквания.

"Още преди два месеца съм предупредил и министър Теменужка Петкова, и ръководството на "Българския енергиен холдинг" (собственик на АЕЦ "Козлодуй" – б.а.), че не желая да бъде продължаван мандатът ми, тъй като вече съм на възраст", каза Ангелов.

Дали това е истинската причина не е ясно, но е факт, че от май месец в енергийните среди се говори, че се търси наследник на Димитър Ангелов. Веднъж той бе пенсиониран от ГЕРБ като шеф на централата при първия кабинет на Борисов, но след повторното идване на власт ГЕРБ го върна на поста, сменяйки свързания с БСП Иван Генов, за който също се твърдеше, че е корумпиран.

Удар или контраудар

По думите на Димитър Ангелов, действията на Кадиев са провокирани от това, че на фирмите "Енерджи Съплай" и "Енерджи Съплай Грийн", които са собственост на съпругата му, е забранено за една година да участват в търговете за ток от АЕЦ "Козлодуй". При първата фирма причината е, че едностранно е нарушила договор с ядрената централа за купуване на ток, като не е подала своевременно заявка с график за доставките. Това е задействало клауза за неустойка и събиране на учредена банкова гаранция, както и спиране на достъпа до търговете за ток за една година. При втората фирма пък въобще не била учредена гаранция в полза на АЕЦ "Козлодуй" в случай на неспазване на договорени вече доставки и затова също по правилата за търговия на централата е прекратено участието ѝ в процедури отново за една година.

Според Кадиев обаче е точно обратното и не той атакува Ангелов заради спрения достъп на съпругата му до евтиния ядрен ток, а централа е предприела тези крайни мерки срещу двете фирми в отговор на внесените от него доста преди това сигнали до Борисов за нарушенията на Ангелов.

Разследване на ДАНС, което вероятно ще катастрофира

Факт е обаче, че ДАНС е проверявала след сигнала на депутата една от обществените поръчки на АЕЦ "Козлодуй". Това потвърждават и двамата, както и други замесени в поръчката лица. Става въпрос за модернизиране на апаратурата за контрол на неутронния поток на V и VІ блок, което е една от мерките за удължаването на живота на двата реактора. Системата е част от защитата на ядрените блокове и в поръчката се сблъскват българо-руски и украински бизнес интереси. В процедурата, проведена през лятото на 2015 г., участват украинските "Радий" и "Импулс", както и консорциуми между руската "СКУ-Атом" и българската "Спартак-В" и между руската "Русатом Сервис" и "Мега Ел". Прогнозната ѝ стойност е 37 млн. лв., въпреки че според ядрени експерти реалната ѝ стойност е около 25 млн. лв., а горницата е била предвидена за корупционни практики.

В надпреварата обаче остават само "СКУ-Атом" със "Спартак-В" и "Радий". Руско-българският консорциум дава оферта за 36 млн. лв., а украинците далеч по-ниска цена. След допълнителни преговори и уточняване на техническите критерии и изисквания е извършено класиране и "Радий" е сложена на първо място. До обявяване на изпълнител обаче не се стига, тъй като АЕЦ "Козлодуй" прекратява процедурата, тъй като след консултации с руския проектант на българските реактори "Хидропрес" е било преценено, че нито един от двамата кандидати не отговаря на изискванията.

Руско-украински сблъсък на територията на АЕЦ

Ангелов твърди пред Mediapool, че нарушенията на първоначалните изисквания в поръчката от страна на "Радий" са били огромни. Например компанията не е представила документи за внедряване на такава система за контрол на неутронния поток на друг реактор. Представените документи за опит били за инсталирането на такава апаратура на пълномащабен тренажор на един от блоковете на Южно-Украинската АЕЦ, което не покривало изискванията. Според Ангелов имало проблеми и с кандидатурата на "СКУ-Атом" и "Спартак-В", но най-вече цената им била прекалено висока. Представители на компанията обаче отричат да е имало отклонения от изискванията на поръчката, а за цената били проведени допълнителни преговори за намаляването ѝ.

В крайна сметка и двете фирми обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекратяването на поръчката на контрола върху неутронния поток, но антимонополният орган още не се е произнесъл.

По думите на Димитър Ангелов от ДАНС са иззели документите по поръчката, но какво се е случило нататък той твърди, че не знае и се чака окончателното произнасяне на КЗК, за да се обяви наново поръчката. Според Кадиев разследването вероятно ще бъде прекратено, тъй като позицията на ДАНС била, че не е консумирана изгода от спряната поръчка и става въпрос за документална измама от страна на "Радий" за сертификатите за системата.

Според твърдения на ангажирани в ядрения бизнес у нас, тази поръчка е само един от примерите за корупционни практики, при които безогледно се погазват изискванията за ядрена сигурност. Редовни участници в поръчките на АЕЦ "Козлодуй" коментираха пред Mediapool, че политическо-икономическата обвързаност между печелившите на търговете е голяма.

Възходът на "Аден груп"

Така например от ноември 2012 г. впечатление прави възходът на свързаната с украинската "Радий" фирма "Аден Груп", която всъщност е трябвало да изпълни поръчката за неутронния поток. За три години "Аден" печели поръчки на АЕЦ Козлодуй" за близо 21 млн. лв. без ДДС.

На фона на общите разходи на атомната централа сумата не е голяма и поръчките за украинците са далеч от тези за големите играчи като "Русатом Сервис", която на практика обира лъвския пай от средствата за удължаването на живота на двата реактора, както и "Атоменергоремонт", която държи значителна част от поръчките на АЕЦ "Козлодуй", "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, която бе подизпълнител на инженер консултанта за АЕЦ "Белене".

Сред другите изпълнители на обществени поръчки на АЕЦ "Козолдуй" са "Енергоремонт холдинг", който в последните години набира сили на ядрения пазар у нас, както и "Заводски строежи – Козлодуй", чийто мажоритарен собственик е "Риск Инженеринг" и по-малки компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес