"Корупционно-компрометираното военно НДК" вече е съдебна палата

"Военното НДК" бе открито в понеделник като напълно функционираща съдебна палата, която ще приюти Наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Сагата с построяването на сградата продължи четири години и струва близо 20 милиона лева заедно с обзавеждането.

На 2 октомври двете институции трябва да започнат да работят и с граждани.

Откриването нямаше как да мине без премиера Бойко Борисов, който ходи на обекта няколко пъти преди това, за да изтъкне заслугите си за решаването на битовите проблеми на съдебната власт. В присъствието на главния прокурор той обясни, че военното НДК е "корупционно-компрометирана" сграда.

В заключение за ремонта той пожела после на магистратите да отсъждат така, както очакват хората - справедливо. Борисов обеща догодина да започне ремонтът на сегашната сграда на Софийския районен съд на бул. "Драган Цанков", където се очаква да се настани Административен съд София-град.

Премиерът говори накратко и за избора на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Според него не става дума за пазарлък между партиите. "Може би трябва да отчитаме, че формиране от квалифицирано мнозинство от 2/3 (160 депутатски гласа) създава определени трудности", каза Борисов.

Изказването за "корупционно-компрометираната" сграда породи въпрос към Сотир Цацаров дали Борисов не очаква прокуратурата да се самосезира. Цацаров обясни, че за да се самосериза прокуратурата, са необходими факти. "Не очаквайте от прокуратурата да се самосезира от всяка реч", добави Цацаров. Поясни, че следи развитието на сградата от времето, когато е започнало нейното преустройство.

Правосъдният министър Цецка Цачева каза на свой ред, че сградата е изключително модерна.

"Нека да бъдем откровени, само материалните добри условия все още не са гаранция за качествено правораздаване, за справедлив, бърз и ефективен процес. Изискват се много умения, неспирно повишаване квалификацията на магистратите и преди всичко правосъдие по вътрешно независимо убеждение на магистрата, правосъдие, което очакват гражданите с гарантиращ справедлив процес и равенство пред закона", каза тя.

Новата съдебната палата бе осветена от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?