Доклад на Държавния департамент за човешките права в частта за България:

Корупция, изборна търговия, автоцензура в медиите

Корупция, изборна търговия, автоцензура в медиите

Изборна търговия, корупция и безнаказаност, автоцензура и бизнес интереси в медиите, маргинализация на ромите, лоши условия в затворите. Това констатира за България Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за правата на човека по света.

Според Съединените щати изборите миналата година са се провели като цяло при спазване на основните права и свободи, но в доклада са отбелязани информациите за купуване на гласове и слабости при организацията на вота.

САЩ отбелязват още, че корупцията продължава да възпрепятства работата на правителството и да руши доверието в съдебната система и другите държавни институции. В документа се констатира, че правителството не използва ефективно закона, а държавни служители от всички сектори продължават безнаказано да се замесват в корупция. Според авторите корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, търговия с влияние и други.

Държавният департамент припомня и негативните оценки за страната по мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред, според които борбата с корупцията по върховете на властта все още не е дала убедителни резултати.

В доклада на Държавния департамент е намерил място и скандалът с даренията за МВР. Отбелязани са и заведените дела срещу бивши министри.

САЩ отчитат, че правителството е предприело стъпки за разследване и наказване на представители на властта, злоупотребили с правомощията си както в службите за сигурност, така и в други държавни институции, но мерките са често неефективни и безнаказността остава проблем.

 

Полицейско насилие и склоняване към самопризнание

Държавният департамент пише още, че наблюдатели са констатирали случаи на полицейско насилие. Цитират се данни на "Отворено общество", според които полицията използва нерегламентирано сила срещу граждани от ромски произход.

Освен това се отбелязва, че според неправителствени организации властите често не разследват както трябва обвиненията в полицейско насилие.

Посочено е и че полицията, според някои информации, задържа заподозрени и ги принуждава да подпишат признания, особено в случаи, в които са намесени роми.

Вече традиционно за доклада в частта му за България се описват лошите условия в затворите и местата за задържане и неправилното отношение към затворници.

Общественото разбиране, че съдебната система не осигурява равно правосъдие е довело до протести, като се отбелязват тези в Катуница. В доклада е посочено, че Висшият съдебен съвет се бави в осигуряването на дисциплина в системата, припомнени са и големите забавяния на съдебните процеси.

Автоцензура и бизнес интереси в медиите

Според Държавния департамент на САЩ има много притеснения за доминацията на медийния пазар от бизнес интереси. Цитират се и неправителствени организации, според които журналистите си налагат автоцензура или взимат пари от политически или бизнес лидери.

Печатните и електронните медии са податливи на икономическо и политическо влияние, а според наблюдатели държавните медии са уязвими от влиянието на управляващите. Регионалният медиен пазар пък не е развит достатъчно.

В доклада е припомнен и случаят с взривената кола на журналиста Сашо Диков . В доклада е отбелязано и уволнението на кореспондентката на "Монитор" в Кърджали Вилдан Байрямова, което, според Държавния департамент, се дължи на критики към политически лидери.Място е намерил и случаят с натиска над журналистката Миролюба Бенатова от бТВ заради репортажите ѝ от Катуница.

За пореден път международни наблюдатели посочват, че собствеността на медиите остава непрозрачна.

Споделяне

Още по темата

Още от България