Международната преса преди изборите в България

Корупция, обезверение, патова ситуация

Корупция, обезверение, патова ситуация

Корупция, обезверение, нездрава обстановка и съмнения дали ще има правителство в България са основните акценти в коментарите на световната преса за предизборната ситуация в България.

 

"Българската корупция е рак в тялото на Европейския съюз и той ще става все по-сериозен. Опитът с България показва лъжливото твърдение, че ЕС променя и прочиства политиката на новите държави членки". Това се посочва в анализ на британския вестник ”Индипендънт”.

 

България и Румъния преминаха през движения за отказ от комунизма след падането на Берлинската стена (1989 г.), но реформите бяха козметични и по-голямата част от партийната номенклатура успя да се задържи на власт.

 

Оттогава нищо съществено не се промени и днес този окопал се и прогнил елит доминира парламента и икономиката, точно както в лошото старо време. Той сплашва медиите и се смята, че има връзки с организираната престъпност.

 

Всичко това представлява сериозен проблем за ЕС, рак в политиката на съюза, който с времето се очаква да става още по-сериозен.

 

Една от най-силните точки в пропагандата на ЕС е, че когато той се разширява има променящ ефект за новата държава-членка, не само че стимулира нейната икономика, но също така прочиства нейната политика и налага съвременни ценности на нейното общество. Опитът с България доказва, че това твърдение е неубедително.

 

Британските евроскептици обвиняват Евросъюза, че си вре носа в британските работи. Такава намеса е смислена, когато държава членка чака на вратата и Брюксел наистина има механизъм за въздействие. Но в случая с България и Румъния той се провали да даде летящ старт за радикална реформа, посочва "Индипендънт".

 

Фигуранти във вече написан сценарий

 

Вестник "Фигаро" коментира, че в последните дни на предизборната кампания българите си намериха нов кумир. Той се казва Григор Димитров и не е обаятелен политически лидер, а тенисист от Хасково, който онзи ден победи водача в световната ранглиста - сърбина Новак Джокович.

 

Този спортен подвиг изглежда е единственият лъч надежда след няколко месеца на политическа и икономическа несигурност, последвали изненадващата оставка на консервативното правителство на Бойко Борисов в средата на февруари в резултат на няколко седмици на обществено недоволство.

 

Предизборната кампания беше особено ожесточена и нечистоплътна, коментира пред вестника политологът Огнян Минчев.

 

Вместо да водят смислени дебати за бъдещето на страната, основните партии се замеряха с кал, казва с огорчение той. В България тази стратегия си има име: "компроматни войни" - от компрометиращите досиета, идващи често от "службите", които периодично се изваждат на бял свят за дискредитиране на опонентите.

 

Към това се добавиха разкритията за незаконните телефонни подслушвания, извършвани от вътрешното министерство, отбелязва "Фигаро".

 

Дребни сметки на партиите обаче като че ли не интересуват избирателите в страна, където минималната работна заплата от 150 евро едва стига да си платиш сметката за тока. Още повече, че събитията тази зима си остават донякъде загадка? Кой стоеше зад протестиращите, които на моменти издигаха сюрреалистични искания? Какво всъщност накара Бойко Борисов, който винаги се е кълнял, че последен ще напусне кораба, да подаде оставка?

 

В страна, където хората са убедени, че протестиращите неминуемо са платени от тъмни сили и че истинските решения не се вземат в София, а някъде между Вашингтон и Москва, спекулациите с роят. Ако се вярва на българите обаче, едно е сигурно: те са само фигуранти във вече написан сценарий, заключава "Фигаро".

 

"Уолстрийт джърнъл": Българите са обезверени преди изборите

 

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва от своя страна, че масовите протести в България срещу строгите мерки за икономии и цените на тока свалиха правителството през февруари. Изборите в неделя обаче може да доведат до още повече политически сътресения.

 

Най-новите допитвания показват, че консервативната партия, която управляваше доскоро страната, и основният ѝ ляв съперник са с почти изравнени позиции, което прави още по-сложна перспективата за сформиране на управляваща коалиция.

 

Недоволството от ниския жизнен стандарт и корупцията в най-бедната страна в Европейския съюз достигна връхната си точка тази зима и доведе до протестни демонстрации в цялата страна - в началото заради растящите сметки за електричество. В израз на отчаянието, обзело обществото, най-малко седем души се самозапалиха, като някои от тях изрично заявиха, че правят това в знак на протест срещу правителствената политика и корупцията. Шестима от самозапалилите се починаха.

 

Вестникът цитира 20-тина годишна жена, живееща в София, която казва, че изборите и надеждите за подобрение ѝ изглеждат като виц.

 

Струва ми се, че партиите и водачите им нямат нищо общо с мен и живота, който водя, допълва тя.

 

Ще бъде много трудно да се състави коалиция”, прогнозира пред всекидневника Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда, който се застъпва за честни избори и правна реформа.

 

Според нея избирателната активност ще бъде ниска, тъй като хората са изгубили надежда в изгледите за подобрение на положението в страната и почти не вярват, че някоя партия е способна да извърши промяна.

 

Патова ситуация

 

Агенция "Блумбърг" посочва, че партията на бившия премиер на България Бойко Борисов, ГЕРБ, и съперничещата ѝ Социалистическа партия са почти наравно в социологическите проучвания преди предсрочните избори, а това повдига опасения относно способността на следващата администрация да продължи програмата на икономии, коментира агенция Блумбърг.

 

Австрийският вестник "Дер Щандарт” също отбелязва, че България е в патова ситуация.

 

Бойко Борисов е изолиран. И десни, и леви искат да го видят да отговаря в съда, посочва изданието

 

Нито бившият премиер на страната Бойко Борисов, нито неговите политически опоненти могат да разчитат на мнозинство. Към социалната криза се присъедини и скандалът с подслушването.

 

Един от създателите на системата за валутен борд в страната финансистът Мартин Заимов отбелязва, че България е една земеделска патриархална страна с "много силна антилиберална" традиция.

 

Вестникът припомня, че през 1997 българите щурмуваха своя парламент и свалиха тогавашното правителство.

 

"16 години по-късно кръгът се е затворил. Населението в най-бедната страна в Европа отново въстана. "Разликата е огромна. Днес няма голяма политическа алтернатива. Никой не знае какво да прави", коментира пред "Дер Щандарт" Заимов.

 

Тази зима протестите срещу високите цени и ниските доходи, които не позволяват да се живее, бяха толкова силни, че министър-председателят Бойко Борисов беше принуден да подаде оставка. От март страната се управлява от временно правителство, оглавявано от дипломат от кариерата.

 

ББС отбелязва, че след като вълната от протести свали от власт правителството на Бойко Борисов през февруари, по-малки и по-националистически партии се възползваха от вакуума на властта в България и от народното недоволство.

 

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира пък излъчи обширен репортаж за участието на Борисов в скандалната среща с Николай Кокинов и Мирослав Найденов в Банкя. 

 

От последния скандал става ясно, че някои членове на правителството са пряко свързани с организираната престъпност и корупцията, се казва в кореспонденция от София. Телевизията излъчва всеки ден отделни репортажи за случващото се у нас.

 

В политиката на Балканите винаги може да се очаква неочакваното

 

Вестник "Файненшъл таймс" коментира, че след изборите може да се случи българската поговорка "Много баби, хилаво дете". 

 

Много партии участват в изборите и тези, които влязат в парламента най-вероятно ще поспорят кой да се грижи за "хилавата" българска икономика, пише изданието. 

 

Вестникът припомня, че вотът беше насрочен два месеца по-рано от очакваното, след като правителството на ГЕРБ подаде оставка след улични протести срещу високите сметки за ток, бедността, корупцията и авторитарността.

 

След като бъдат преброени гласовете, се очаква период на пазарлъци и е възможно зад волана отново да седне ГЕРБ, което може да не се хареса особено на българите, които излязоха да протестират по улиците, пише "Файненшъл таймс".

 

Но в политиката на Балканите винаги може да се очаква неочакваното или дори очевидно невъзможното, допълва вестникът и припомня, че от падането на комунизма нито едно правителство не е било преизбирано в България. А тези избори се отличават от предишните и поради липсата на фигура на спасител, в която на предния вот се превъплъти Борисов.

 

Но който и да спечели изборите, той ще се озове пред неизбежната задача да съживи икономиката на най-бедната страна в ЕС и, което е по-важно за много българи, да върне доверието към политическата система.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?