Корупцията и строителният бум заплашват българските резервати

Корупцията и строителният бум заплашват българските резервати

България трябва да постави под контрол изграждането на хотели и курорти за процъфтяващата туристическа индустрия, за да защити заплашените от унищожаване природни резервати, заяви в понеделник световна група за защита на дивата природа WWF, цитирана от Ройтерс.

Същия ден студенти по екология от СУ “Св. Климент Охридски” направиха палатков лагер в двора на университета защита на българската природа и в знак на протест срещу приетия от Министерския съвет териториален обхват на НАТУРА 2000, който предвижда в нея да влязат 18,5% от българските зами.

Първоначалното решение на Националния съвет по биоразнообразието бе за включване на над 33 на сто от територията на страната в европейската екомрежа, но след бурни протести от страна на бизнеса и общините, подкрепени от мощни политически лобита, списъкът бе орязан.

В одобрения преди десетина дни от кабинета списък бяха извадени не само цели планински масиви, но и много от най-известните и защитени досега екозони в България – резервати от националния парк "Пирин", защитени местности в Иракли, на нос Калиакра, край река Камчия, дори и Дуранкулашкото езеро. За всички тях има заявени инвеститорски намерения.

WWF също посочва, че черноморските плажове и рядко населените планински райони на България привличат всяка година инвестиции от милиони евро и долари в надпреварата за застрояване на слабо развитите по комунистическо време курортни зони.

Опонентите казват, че масовата корупция и нежеланието на държавната администрация за борба с проблема означават, че бумът в строителството заплашва местата, където живеят редки и застрашени видове птици и растения.

"България има едни от най-ценните природни резервати в Европа, но те са унищожавани...Ние ви призоваваме...да вземете мерки за защита на природното богатство на България," пише в писмо до българските власти WWF.

Еколозите припомнят, че много защитени зони не са включени в мрежата. 

Протестиращите студенти от СУ настояват европейската екомрежа да обхване 36% от българската територия и твърдят, че приетият от МС списък не е научно обоснован по критериите на предприсъединителния договор. Според тях в България липсва политика за защита на природата  и те ще са потърпевши от сегашните грешки.

Протестът ще продължи поне една седмица.

Университетският клуб за екология и устойчиво развитие UNECO към Студентския съвет на СУ предвижда обществена дискусия на 5 март т.г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?