Корупцията и връзките с Русия са източник на проблемите за България

"Основните проблеми на България имат два източника: единият е корупцията вътре в страната, а другият – бизнес връзките с Русия", казва Ариел Коен от авторитетния американски институт "Херидитдж" пред Радио Дойче веле.

"За съжаление руският бизнес – чудя се как да го кажа по-меко – е като цяло по-корумпиран от западните бизнеси. Ако България действително е решена да превъзмогне ширещата се корупция, тя трябва да даде приоритет на връзките с чисти и прозрачни бизнеси. За съжаление не всички руски бизнеси отговарят на това изискване”, казва американският експерт.

По отношение на енергийните проекти той смята, че като член на ЕС България има избор. "Страната може да продължи връзките си с Русия, но би могла да избере и посока, която е по-близо до европейската – става дума за "Набуко”. Виждам противоречиви информации за това дали правителството на Бойко Борисов ще продължи да работи с Русия. В същото време съм сигурен, че в духа на задълженията си като членка на ЕС България трябва да се фокусира повече върху "Набуко”. Този проект също така ще даде възможност на България да диверсифицира собствените си източници на енергия. Сега страната е изцяло зависима от руския газ. Чрез "Набуко” България може да получи достъп до алтернативни източници на енергия”, е казва Коен.

Той отбелязва, че новото правителство в България е изправено пред огромно предизвикателство, защото започва работата си в много труден период, както в икономически, така и в политически план. "България отдавна страда от лошо политическо управление и лош икономически мениджмънт. Резултатът е мащабна корупция, пред която дори ЕС не затвори очите си и трябваше да замрази стотици милиони от еврофондовете", посочва Ариел Коен.

"Новото правителство няма избор, то трябва да гарантира на гражданите на България и на ЕС, че ще работи открито и прозрачно. А те, гражданите, ще трябва да проявят търпение. Поради рязкото намаляване на чуждестранните инвестиции икономическото възстановяване на България е все още далечна перспектива. Така че, хората в България ще трябва да са търпеливи и да проявяват разбиране за трудните условия, при които работи това правителство”, казва Ариел Коен от института „Херитидж”, който е специалист за Русия и бившия Съветски съюз, за региона на Източна Европа и въпросите на енергийната сигурност.

Споделяне

Още от България