Корупцията коства на ЕС 323 млрд. евро годишно

Корупцията струва на ЕС 323 млрд. евро годишно, сочи нов доклад, който помрачава имиджа на Европа като световен първенец в борбата с подкупите.

Доклад за корупцията , публикуван на 9 април от Hertie School of Governance В Берлин и Фондация "Бертелсман" показват, че реално корупцията е доста над предварителните оценки – 100 млрд евро.

Проучването, което бе представено на конференция в Европарламента, показва взаимната връзка между нивата на корупция и бюджетни дефицити в ЕС, по-специално в Гърция и Италия, посочва сайтът EurActiv.

Дания, класирана като най-малко корумпирана страна в ЕС, е взета за отправна точка при изчисленията за общите загуби, които понасят държавите в съюза като цяло.

Скандално е, че цифрите са много по-високи от това, което предварително сме мислили, коментира германският евродепутат Йенс Гайер от групата на социалистите и демократите. Според него това означава, че корупцията и измамите са огромен проблем на страните членки.

Изчислената стойност на корупцията се равнява на около една трета от предложения бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г.

Докладът отчита, че най-зле са Словакия, Румъния, Италия, Латвия, Унгария и Гърция.

В изследването се прави вързка между правителствената корупция и слаба събираемост на данъците, както и бюджетни дефицити, като всички те могат да помогнат да се обясни настоящият икономически климат в Гърция и Италия.

Авторите на доклада смятат, че европейските интитуции вероятно подценяват проблема.

Немското проучване поставя под въпрос същестувавщите възгледи, че членството в ЕС влияе положително върху равнищата на корупция.

Испания, Гърция и Италия показват ясен регрес в корупционния индекс, независимо, че отдавна са членки на ЕС.

Над 60% от финансовите грешки не се засичат от контролните органи на страните в ЕС.

Нуждаем се от европейски обществен прокурор. Това е едниственият начин и това е единствената възможност за ЕС да защитава по-добре финансовите си интереси, коментира евродепутатът Гайер и допълва: Но ще видите кои страни членки ще се противопоставят на това.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?