Корупцията може да препъне влизането на България в Шенген

Европейският съюз има намерение да обвърже присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с успехите в борбата срещу корупцията, пише в четвъртък вестник "Винерцайтунг" в публикация под заглавие "Препятствията по пътя към Шенген", предаде радио Дойче веле.

Разширяването на Шенгенската зона, в която на практика не действат граници, е едно от бонбончетата на членството в ЕС, които новоприсъединяващите се страни най-бързо могат да опитат. За България и Румъния обаче може да се окаже, че и след 1 април 2011 г., когато двете страни трябваше да се присъединят към Шенгенското пространство, ще останат границите със съседните им страни от Европейския съюз. Защото напоследък се множат гласовете, които пледират за това успехите в такива централни за ЕС области като действащо правораздаване и успешна борба с корупцията и организираната престъпност да залегнат като условие за приемането на България и Румъния в Шенгенското споразумение, пише вестникът.

По-нататък се отбелязва, че през изтеклите три години и половина от присъединяването си към ЕС, двете страни се постигнали плахи успехи в превенцията на корупцията и организираната престъпност, включително заради това, че влизането в ЕС им беше обещано предварително, т.е., преди да са изпълнили докрай критериите за членство.

Специално за двете страни беше създаден механизъм за проверка и контрол, в редовните мониторингови доклади София и Букурещ често получават лоши оценки, припомня вестникът.

По-нататък се казва, че юридически погледнато, механизмът за контрол няма нищо общо с членството в Шенген. Това твърдят в ЕК. И това е така, тъй като присъединяването към Шенгенското споразумение се влияе от изпълнението на чисто технически критерии като надеждната защита на външните граници на ЕС, сигурността на личните документи срещу фалшифициране, изпълнение на стандартите за защита на данните и сътрудничеството между полицейските служби. Тъкмо в тези области обаче България и Румъния стоят много добре, посочват експерти.

Въпреки това дипломати обмислят обвързването на приема в Шенген с решителни успехи в правосъдието и превенцията на корупцията. Защото каква полза би имало това по границите да бъде инсталирана апаратура, последна дума на техниката, когато тя ще бъде обслужвана от корумпирани служители.

Също така и съвременните лични документи с висока степен на защита срещу фалшифициране не биха вършили много работа, ако в същото време съществуват нелегални канали за търговия с истински паспорти. И понеже всички усилия в рамките на механизма за наблюдение досега се оказаха недостатъчни, Брюксел сега замисля членството в Шенген като последно възможно средство за оказване на натиск върху България и Румъния да довършат реформите.

В заключение се посочва, че решението за това как по-нататък ще се процедира с двете страни ще бъде взето тази есен и че ако някои страни членки, например Франция, Германия или Холандия, решат все пак да блокират присъединяването им към Шенген, то падането на граничния контрол за България и Румъния ще се отдалечи в неопределеното бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?