Корупцията остава риск за инвеститорите в България

Присъединяването на България към ЕС през 2007 г. насърчава чуждестранните инвеститори да останат в страната, макар правораздаването да продължава да е много несъвършено. Това коментира германският вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг” в материал, който обаче е озаглавен "Не само европейското членство привлича инвеститорите в България".

В материала, цитиран от радио Дойче веле, се напомня, че Европейският парламент одобри с голямо мнозинство присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007.

Като преимущества на страната ни са изтъкнати ниския корпоративен данък от 15 %, доброто име на българските математици и софтуерни специалисти, усърдието и работоспособността на българите. Според изданието инвестиционният климат в България се е подобрил от гледна точка на гъвкавостта на пазара на труда и степента на установената регулация, а перспективните за инвеститорите сектори са комуникационната и информационната индустрия, туристическия бранш и все още неприключилата приватизация на енергийния отрасъл.

Тези показатели, според изданието, дават основа и през тази година да се очаква значителен приток на капитали отвън.

Правораздаването, обаче, разпространената корупция, политическото влияние върху съдиите и непрозрачните процедури продължават да носят високи рискове за чуждестранните инвеститори, се казва в материала. Според коментара има остра необходимост от реформи в сферата на предприемачеството, тъй като нито защитата на акционерите е гарантирана, нито съществува прозрачност при разпределението на дяловите участия и финансовите транзакции. “Както отбелязва Световната банка, и до днес дадено българско предприятие трябва да чака най-малко 440 дни за правното уреждане на диспут във връзка с неуредени плащания”, цитира “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.  

Икономистите препоръчват България да облекчи режима за създаване на нови предприятия, което ще допринесе и за редуцирането на "сивата икономика", която и днес образува към 35 процента от Брутния вътрешен продукт.

Според изданието, два месеца преди парламентарните избори българската икономика се представя в много добра форма, като се цитира миналогодишния икономически ръст от 5.7 % и очакваните 6 на сто през тази година “благодарение на щедрите държавни предизборни подаръци”. Но още през следващата година ръстът на разходите отново ще се забави, ръстът в заплащанията и търсенето на кредити също ще намалее, пише Европейската комисия в последните си прогнози за растежа. Смята се, че през 2006 г. ръстът на БВП ще е около 4.5 на сто, с което се приближава до средносрочния потенциален растеж на страната.

Изданието цитира и данните за намалението на безработицата през последните години.

Тези добри показатели обаче досега не са се отразили благоприятно на жизнения стандарт, пише “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Мнозинството от българите продължава да живее със средна заплата от около 150 евро, а пенсионерите получават само по 40 евро месечно. Паралелно расте нетърпението спрямо политиците, които обещават много, но изпълняват само малка част от обещанията си.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски, който през 2001 г. обеща на всички българи осезаемо подобряване на стандарта в рамките на 800 дни, вероятно ще изгуби мнозинството си. Той би могъл да получи втори мандат само с подкрепата на социалистическата партия, за която всички прогнози сочат най-добро представяне на изборите, коментира изданието.

Според консервативния германски вестник, въпреки вероятното завръщане на комунистите реформатори от БСП, чието последно управление доведе до икономическа криза страната, икономиката остава спокойна, тъй като курсът е определен далече занапред благодарение на предстоящото европейско членство. Всички са единодушни, че БСП, идвайки на власт, не би заложила на карта нито европейското членство, нито интензивният растеж, завършва “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Споделяне

Още от Бизнес