Корупцията прави Украйна още по-уязвима спрямо Русия

Украинският президент Петро Порошенко

Този месец Киев се превърна в сцена на нещо като драма с елементи на фарс, в центъра на която беше Михаил Саакашвили - бившият грузински президент, превърнал се в украински дисидент. Саакашвили беше поканен в Украйна през 2015 г. от новоизбрания президент Петро Порошенко, за да асистира в трансформирането на бившата съветска република в демокрация от западен тип, способна някой ден да се присъедини към ЕС. Сега Порошенко прави всичко по силите си да вкара в затвора или да депуртира своя бивш съюзник - и няколко пъти не успя, благодарение на демонстрациите на привържениците на Саакашвили, а накрая - на съдебно решение.

Саакашвили, който поведе революция в Грузия, сега се стреми да направи същото в Украйна. Опитите му за тази цел бяха безплодни, докато правителството не го лиши от украинското му гражданство, докато беше в чужбина, после се опита да го арестува по съмнителни обвинения в заговор с проруски олигарх. Последвалият в резултат уличен театър - в един момент Саакашвили беше извлечен от полицейски микробус от свои привърженици - послужи единствено да привлече внимание към неговата теза: че правителството на Порошенко, което обеща да сложи край на ендемичната корупция, тормозеща Украйна, откакто стана независима през 1991 г., вместо това се е превърнало в основна пречка за реформите.

Докато полицията преследваше Саакашвили, привърженици на Порошенко провеждаха тиха, но с по-осезаеми последици кампания срещу депутати реформатори, както и срещу Националното антикорупционно бюро (НАБУ) - агенция, създадена със западна подкрепа. Секретно разследване срещу висш имиграционен служител беше осуетено, а домовете на няколко антикорупционнни служители и техни роднини бяха обискирани от полицията.

Силните протести на ЕС, Държавния департамент на САЩ и Международния валутен фонд забавиха тази офанзива. Но Порошенко изглежда е пресметнал, че нито западните лидери, нито украинците, които свалиха от власт последния, зрелищно корумпиран президент, ще му потърсят сметка - заради продължаващия конфликт на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в източните области.

Тази война продължава да тлее, макар и на по-ниско равнище: тази седмица ООН съобщи, че 15 цивилни са загинали при почти ежедневни сблъсъци от средата на август до средата на ноември. Доколкото изобщо обръща внимание на Украйна, администрацията на Тръмп е фокусирана върху конфликта: американски пратеник се опитва да превърне руско предложение за миротворци в жизнеспособен план за умиротворяване на региона.

 

Държавният секретар Рекс Тилърсън вижда в евентуална договореност за сигурността в Украйна предпоставка за нормализиране на отношенията с режима на Владимир Путин.
Подобна сделка би помогнала за стабилизиране на Украйна. Но докато тя не успее да прочисти институциите си и най-сетне да приеме върховенството на закона, ще остане дълбоко уязвима за руска диверсия. Засега явната защита на Порошенко на стария корумпиран ред засилва обществената симпатия към Русия и нейните марионетки. Със сигурност никой не се радва повече на драмата със Саакашвили, отколкото президентът

Путин, който вчера с крокодилски сълзи каза "колко е тъжно да се гледа всичко това".

САЩ и ЕС разполагат със значителни лостове за влияние върху Порошенко, който все още иска оръжия за отбрана от Вашингтон и пътна карта зачленство в ЕС. Те трябва да настояват той да спре да атакува антикорупционните разследващи и да създаде специален антикорупционен съд. Междувременно украинският лидер би трябвало да си направи услуга и да спре да преследва Саакашвили. Тази кампания може само да помогне на грузинеца да сбъдне неблагоразумната си мечта да стане революционен лидер - или мъченик.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят