Корупцията продължава да влошава икономическата свобода на България

Корупцията, която продължава да е сред основните проблеми на България, несигурната политическа среда, оставащите въпреки реформите проблеми в енергетиката и колапсът на една от основните банки са основните фактори за влошаването на икономическата свобода в страната. България пада с пет позиции в ежегодния индекс, съставян от фондация "Херитидж" и вестник "Уолстрийт джърнъл" и вече е на 60-о от общо 186 държави в света и на 28-о място в Европа и европейските републики от бившия СССР.

България остава в категорията на "умерено свободните". Шест държави от ЕС са с по-слаб резултат от нея: Румъния, Португалия, Франция, Италия, Словения Хърватия. Но има и държави извън европейското икономическо пространство, които са икономически по-свободни от България - Албания, Македония, Кабо Верде, Уругвай, Барбадос и др.

В доклада се акцентира, че макар в България да има ниски данъци, облекчени условия за стартиране на бизнес и подобрено управление на публичните финанси, неадекватната администрация, слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да пречат на икономическото развитие.

"През 2015 г. правителството започна да намалява субсидиите за губещия енергиен сектор, в който държавата е основен собственик, като премахна тарифите за нови проекти за възобновяема енергия и реформира енергийния регулатор", пише в доклада

Имуществените права не са добре защитени. Регулациите на трудовия пазар са относително гъвкави, но разходите извън заплащането на служителите могат да бъдат тежки, смятат още анализаторите.

На първите три места в класацията са Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия, но и при трите държави има намаляване на показателите спрямо година по-рано.

Швейцария, Ирландия, Естония и Великобритания са европейските държави с най-голяма икономическа свобода. Те са Топ 10 и при всички тях има подобряване на показателите. Следващата европейска държава с високи позиции е Дания, но при нея се отчита влошаване на ситуацията. Литва, Холандия, Германия и Чехия се изкачват нагоре в класацията.

България се оказва на 28-о място в Европа по икономическа свобода.

Посочва се, че страната поддържа силна инерция в либерализацията на икономическата активност, като в същото време предприема стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина. Публичният дълг и бюджетният дефицит са сред най-ниските в района.

Отбелязва се, че България е сред най-бедните в ЕС, а въвеждане на еврото е малко вероятно. Политическата нестабилност препъва икономическата реформа и усилията за редуциране на корупцията.

Водещи индустрии са туризмът, информационните технологии и телекомуникациите, селското стопанство, фармацията и текстилната индустрия.

По отношение на върховенството на закона е отчетено, корупцията остава сериозен проблем в България. Отбелязва се неколкократната намеса на ЕС през 2014 г. във връзка със съмнения за корупционна енергийна сделка (вероятно става дума за "Южен поток"-бел.ред.). Това, както и колапсът на голяма банка (очевидно се има предвид КТБ), се разглеждат като резултат от недопустим сговор между икономическия и политическия елит. Корумпираната и непоследователна публична администрация, слабото правосъдие и орагинизараната престъпност продължават да са пречка за икономическия просперитет на България. Имуществените права не са добре защитени.

Посочва се, че тежестта на цялостното данъчно облагане в страната се равнява на около 26.3 процента от общия вътрешен доход. Правителствените разходи са 36.6% от общото вътрешно производство, а дефицитът се повиши до малко над 2% от БВП. Публичният дълг е около 27% от БВП.

Стартирането на бизнес в България вече отнема по-малко време, а минималното изискване за капитал бе елиминирано. Регулациите за пазара на труда са сравнително гъвкави, но разходите извън заплащането на служителите могат да бъдат тежки. През 2015 г. правителството започна да намалява субсидиите за губещия енергиен сектор, в който държавата е основен собственик, като премахна тарифите за нови проекти за възобновяема енергия и реформира енергийния регулатор.

Топ 10 в региона
(0 единици е най-слаб, 100 е най-силен резултат)

1. Швейцария (81)
2. Ирландия (77.3)
3. Естония (77.2)
4. Великобритания (76.4)
5. Дания (75.3)
6. Литва (75.2)
7. Холандия (74.6)
8. Германия (74.4)
9. Люксембург (73.9)
10. Исландия (73.3)
...
28. България (65.9)

Read more about Bulgaria Economy. See more from the 2016 Index.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?